Börsrasen fortsatte världen över på måndagsmorgonen efter förra veckans tullbesked från USA. Experter varnar för att utvecklingen är starten på ett nytt globalt handelskrig, med tydliga paralleller till depressionen på 1930-talet.
De senaste dagarna har tullbudskapen från Vita huset varit tvetydiga. Trump själv har sagt att han aldrig kommer att ompröva sin handelspolitik, men på måndagen öppnar två av hans rådgivare för att tullarna ändå kan vara förhandlingsbara.
Trumps chefsstrateg Peter Navarro säger att USA:s partners måste behandla landet rättvist. De som vill slippa tullarna måste nu göra sig av med andra handelshinder, betonar han och pekar specifikt på EU-momsen.
Chefen för USA:s nationella ekonomiska råd, Kevin Hassett, säger att Trump vet att tullarna fungerar och kommer att stå fast vid dem, men hintar om att det kan finnas en väg ur strafftullarna för enskilda länder.
– Han (Trump reds. anm.) kommer att lyssna på våra handelspartners, och om de kommer med riktigt bra erbjudanden som gynnar amerikansk industri och amerikanska lantbrukare, då är jag säker på att han lyssnar, säger Hassett i en intervju med Fox News.
Hassett sade på söndagen att över 50 länder har kontaktat Vita huset för att diskutera nya handelsavtal. Nu säger han att Trump under helgen har suttit i samtal med flera världsledare.
Enligt tv-kanalen CNBC uppgav Hassett också att Trump överväger en 90 dagar lång tullpaus för alla länder utom Kina. Det dementerade Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt snabbt.
”Fake news” kallar hon uppgifterna, enligt CNBC.
En stor del av tullarna kommer träda i kraft på onsdagen om inget oförutsett inträffar. Kina har redan svarat med motåtgärder, och omvärlden väntar nu spänt på hur EU kommer agera.
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger på måndagen att EU är öppna för förhandlingar, men samtidigt förbereder motåtgärder mot USA. Samtidigt stärks samarbetet med andra länder än USA.
EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic säger att EU och USA förr eller senare kommer att hitta en kompromiss som är båda sidor kan acceptera.
– Vi är redo att förhandla med USA, men lösningarna måste gynna oss båda, säger han enligt Reuters.
EU-momsen är en viktig inkomstkälla för medlemsländerna och systemet kommer inte att förändras, säger Sefcovic. Han öppnar däremot för att ta bort tullarna på bilar och andra industriella produkter.
Texten uppdateras.