Polis och åklagare hissade röda varningsflaggor för flera år sedan, men problemet tycks av allt att döma bara bli större. Allt fler och yngre barn används av kriminella nätverk för att utföra grova brott.
När beställda gängmord utförs av barn så unga som 14 eller 15 år är det kanske föga överraskande att den organiserade brottsligheten har letat sig in på svenska skolor.
När SVT:s ”Uppdrag granskning” granskar de kriminella gängens inflytande i skolmiljön ger personal, elever och aktiva gängkriminella samma bild av situationen: På en del svenska skolor är gängens närvaro tydlig och skolorna används dels för att rekrytera unga för att utföra grova brott, dels som ett torg för försäljning av narkotika.
En person som arbetar på en skola beskriver för ”Uppdrag granskning” hur unga påverkas att välja vissa gymnasieskolor för att där representera kriminella nätverk.
– Som jag har upplevt det så blir de (eleverna) tillsagda uppifrån för att de (gängen) ska bibehålla sin makt, vad heter det, sitt område, en viss skola. Man går ju där i tre år, så man behöver hela tiden nya personer som kommer in och tar över.
”Vad är det man tar över?” frågar UG:s reporter och får till svar:
– Man tar över narkotikaförsäljningen i skolan, eller i området i närheten av skolan.
En kriminellt aktiv yngling, som i programmet kallas för ”Hassan”, berättar själv hur han har rekryterat unga elever för att medverka vid allvarliga våldsdåd som sprängningar.
”Hassan” berättar vidare att han ofta har burit ett skarpladdat vapen i skolan och att han aldrig blivit tillsagd av någon lärare, trots att det är välkänt att han tillhör ett kriminellt nätverk.
– Det har inte hänt, säger han och fortsätter:
– Jag förstår ändå lärarna. Deras jobb är att lära, inte att stoppa kriminella.
I september 2024 skadades en 14-årig pojke allvarligt när han sköts i ansiktet av en 15-årig skolkamrat på en toalett på Trångsundsskolan, söder om Stockholm. 15-åringen berättade under rättegången att han hade förvarat pistolen i sitt skåp i skolan.
Trångsundsskolans rektor Kaj Majuri säger till ”Uppdrag granskning” att det är mycket svårt för skolpersonal att hitta vapen om elever försöker hålla dem dolda.
– Vi hade kunnat öppna hans skåp, om vi hade känt till att det fanns något att titta på där. Men hade han lagt den i en påse i skåpet, då hade vi inte kunnat titta i påsen, för det är den lagstiftning som finns.