Olle Collberg började tävla på elitnivå 2010 och har under perioder varit den enda elitsatsande telemarkåkaren i Sverige. Sedan 2013 har han även axlat rollen som förbundskapten i svenska landslaget. Under tiden har han lyckats kombinera elitsatsningen med en läkarexamen.
När årets VM avgjordes i franska skidorten Les Contamines Montjoie i mars lyckades Olle Collberg nå ett av sina största mål i karriären: att vinna en VM-medalj. Det var på VM:s sista dag som han tog silver i grenen classic.
– Jag har nog alltid satt en inre press på mig själv att ta en VM-medalj. Med tiden har jag tvivlat på att det går men ändå fortsatt kämpa på. Det tog ett tag innan jag insåg att det faktiskt var sant men när jag gjorde det kände jag mig 20 kilo lättare och väldigt nöjd, säger Olle Collberg.
Under uppväxten i Östersund testade Olle Collberg på fler olika idrotter. Han introducerades till telemark av sina föräldrar när han var tio år och fastnade direkt för sporten.
– I telemark måste man behärska flera olika moment vilket leder till en mångsidig träning och det passade mig bra. Det är den kompletta sporten och då det är så få utövare blir man som en enda stor familj, säger han.
2010 började han tävla för svenska landslaget i världscupen, när han fortfarande gick i gymnasiet. Efter studenten och en grundläggande militärutbildning flyttade han från Östersund till Funäsdalen 2012 för att göra en helhjärtad elitsatsning.
– Då blev telemarken det jag fokuserade mest på i livet. Jag jobbade på sommaren, våren och hösten för att bygga upp en buffert så att jag hade råd att tävla och träna på vintern och jag hade även stort stöd av mina föräldrar, berättar han.
Hur ser det ut med prispengar inom telemarken?
– Det handlar inte om stora summor. Även de som lyckas vara i den absoluta toppen en hel säsong kan knappt få in pengar som går att leva på, så det går inte att jämföra med större sporter. Det är även svårt att hitta sponsorer. Så man får göra en stor personlig investering, förklarar Olle Collberg.
Fram till hösten 2018, då han kom in på läkarlinjen i Göteborg, var telemarken det Olle Collberg fokuserade mest på. Att börja plugga var ett beslut som växte fram under tid.
– Efter gymnasiet var jag rätt säker på att jag inte vill plugga, särskilt inte börja en så krävande utbildning. Men efter sjukdomsfall i min närhet, som slutade både på bra och tråkiga sätt, kom jag i kontakt med sjukvården och såg vilken skillnad man kan göra. Och då växte målet om att komma in på läkarlinjen fram.
Vad hände med idrottssatsningen när du började plugga?
– När jag väl kom in var jag tvungen att ställa om mina förväntningar på idrottskarriären. Jag pluggade i Göteborg vilket gjorde det svårt att träna på snö. Jag lyckades hitta en balans i förväntningarna och kraven jag hade på mig själv.
Läkarexamen tog han i januari 2024 och efter det valde han att ge telemarken en till helhjärtad chans över två säsonger men i maj i år gick flyttlasset från Göteborg till Östersund där han ska göra sin allmäntjänstgöring (AT). En av faktorerna till att det blev en flytt tillbaka till hemstaden Östersund är att alla de andra landslagsåkarna bor i staden.
– Nu när jag och min fästmö, Karin Abrahamsson som också tävlar i telemark, flyttar till Östersund så är vi alla landslagsåkare samlade på samma ort och det blir enklare för mig att få till vardagsträningen på skidor.
Telemark har fått ett uppsving i landet de senaste åren. Från att vara ensam i landslaget för tio år sedan hade Olle Collberg sällskap av fem andra svenska åkare som tävlade i världscupen i vintras.
– Det är ett kvitto på att det hårda jobb vi gjort med att försöka nå ut med sporten har gett resultat. 2013 var vi tre åkare och efter det tävlade jag mer eller mindre själv fram till 2018 då Karin började tävla vilket var superkul. Hon har verkligen gett mig stöd och hjälpt mig att fortsätta satsa, säger Olle Collberg och fortsätter:
– Östersund-Frösö slalomklubb har startat en telemarksektion, vilket tillsammans med Östersund Telemark Club gör att det nu finns två klubbar för telemark i staden. Vi försöker bygga upp en verksamhet som går ner till barn- och ungdomsnivå. Det har varit en lång resa med många toppar och dalar men de senaste åren har det nästan bara varit toppar.