Drygt 35 procent av världens fiskbestånd är överfiskade och riskerar att krascha om inget ändras. Andelen har ökat med en procent per år den senaste tiden. Det framgår av den senaste rapporten från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, som DN tidigare skrivit om.
Men rapporten betonar också att hotade bestånd och ekosystem kan återhämta sig med en varsammare förvaltning.
Det är bakgrunden till den Fiskguide som WWF Världsnaturfonden tagit fram sedan 2002. Tanken är att den ska fungera som en hjälp för konsumenter, restauranger och butiker att göra mer hållbara val av fisk och skaldjur
Nu släpps den senaste uppdateringen. En av nyheterna är att svenskodlad regnbåge går från grönt till gult ljus. Det innebär att man som konsument bör vara försiktig och helst bara köpa den några enstaka gånger per år.
– Det handlar framför allt om att det har kommit ny kunskap om problem med rymningar som kan skada vilda bestånd. Sedan är det alltid problem med fiskfodret till odlade rovfiskar, som bidrar till utfiskning av andra arter, säger Inger Melander som är havs- och fiskeexpert på WWF.
Redan i våras blev det rött ljus för norsk vårlekande sill, som utgör majoriteten av den inlagda sill som säljs i Sverige. Den bör undvikas helt, enligt Fiskguidens rekommendation. Däremot får exempelvis sommarlekande isländsk sill och höstlekande sill från Nordsjön grönt ljus.
Hur ska man hålla ordning på allt det där om man vill göra ett hållbart val till julbordet?
– En stor del av fisket på de här två sillbestånden är MSC‑certifierat, vilket gör det betydligt enklare för konsumenter. Det blir ett tydligt och lätt val: leta efter den blå MSC‑loggan när du handlar sill, säger Inger Melander.
MSC-märkning innebär att fisket uppfyller de krav som ställs av organisationen Marine Stewardship Council. Men även MSC-cerifierade produkter kan få rött ljus i Fiskguiden, eftersom WWF har mer långtgående kriterier för exempelvis miljöpåverkan och förvaltning, förklarar Inger Melander.
Till exempel har torskfiske genomgående fått antingen gult eller rött ljus de senaste åren, trots att man som konsument kunnat hitta MSC-märkt torsk i butiken.
Men i den senaste uppdateringen av Fiskguiden finns det faktiskt ett torskfiske som får grönt ljus. Det är torsk som fiskas med långrev utanför Island. Där finns ett bestånd som är i bra form och förvaltas i linje med de vetenskapliga råd som finns.
– Däremot är det nu rött ljus för torsk som fiskas med långrev, nät och garn vid Barents hav, Norska havet och vattnen kring Svalbard. De hade gult ljus tidigare, men beståndet mår väldigt dåligt och fisket har en hög miljöpåverkan, säger Inger Melander.
Henrik Svedäng är vetenskaplig samordnare på Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet och forskare vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet. Han påpekar att man inte ska förväxla Fiskguiden med den rödlista som Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet tar fram på vetenskaplig grund för att beskriva risken att arter dör ut i Sverige. Men i övrigt tycker han att guiden kan vara en bra hjälp för konsumenten.
Och han instämmer i Inger Melanders tips att den som är förtjust i ål bör testa att i stället äta rökt clarias till julbordet.
– Vi fiskforskare har skojat om att man kan äta sig igenom stora delar av rödlistan när det är julbord. Så om man saknar en bit ål på tallriken är det klokt att ta clarias i stället. Den är dessutom växtätande, så den behöver inte lika fördärvligt foder när den odlas.















