Den dramatiska utvecklingen i Mellanöstern kastar långa skuggor över Bryssel, där nyheten om att vapenvilan mellan Israel och Iran har brutits tas emot med oro.
Samtidigt träter svenska Europaparlamentariker om huruvida det var rätt eller fel av USA och Israel att attackera Iran.
Miljöparitets Alice Bah Kuhnke anser att de är ett uppbenbart brott mot internationell rätt.
– Det är civila på alla sidor som betalar priset när maktfullkomliga män struntar i de lagar och regler de har förbundit sig vid. Det är lika ynkligt som det är skamligt, säger hon.
Även Centerpartiets Abir Al-Sahlani säger att attackerna strider mot internationell rätt och varnar för konsekvenserna.
– Att starta någonting som riskerar att eskalera till ett storkrig i regionen är ansvarslöst. Det riskerar att öppna Pandoras ask. Andra länder kan få för sig att starta krig, när de ser att de som begår brott mot internationell rätt kan gå ostraffade, säger hon och nämner Kinas hot mot Taiwan som ett exempel.
KD:s Alice Teodorescu Måwe tycker tvärtom att västvärlden ska vara tacksam för attackerna mot Irans kärnenergianläggningar.
– Regimen i Teheran har gått över alla gränser och brutit mot alla överenskommelser. Därmed behöver världen vidta åtgärder och det har man nu gjort. Det ser ut som att man har slagit ut Irans kärnvapenkapacitet och det gör världen till en tryggare plats, säger hon.
Teodorescu Måwe håller med Tysklands förbundskansler Friedrich Merz, som berömt Israel och sagt att landet gör ”smutsjobbet” åt resten av världen.
– Absolut. Jag tror de flesta inser farorna med en kärnvapenmakt i Mellanöstern som styrs av militanta islamister och som beskriver Israel som en cancer som ska utrotas. De förtrycker den egna befolkningen och använder sig av svenska gängkriminella, säger hon.
Centerpartisten Abir Al-Sahlani tycker å sin sida att den tyske förbundskanslern är helt fel ute.
– Vi behöver inte uttalanden som hetsar till brott mot internationell rätt. Tyskland har ett särskilt ansvar att upprätthålla den internationella rättsordningen som skapades efter andra världskriget, säger hon.
Frågan om EU:s roll i relation till konflikterna i Mellanöstern kommer att tas upp under EU-toppmötet i Bryssel på torsdag. Hittills har EU svarat avvaktande, med uttalanden om att Iran inte får tillåtas skaffa kärnvapen och att en diplomatisk lösning är enda vägen till fred.
Alice Bah Kuhnke (MP) anser att EU måste kräva att internationell rätt efterlevs.
– Det räcker inte att i fredstider prata om hur avgörande folkrättsliga principer är. I tider av kris prövas vad de faktiskt ska betyda i praktiken, säger hon.
Abir Al-Sahlani (C) frågar sig hur förhandlingsbordet egentligen ser ut.
– Det är svårt att uppmana Iran att gå tillbaka till förhandlingsbordet, när man samtidigt skjuter sönder bordet. Det är oklart hur mycket förhandlingsvilja det finns efter striderna, säger hon.
– Vi har många andra påtryckningsmedel som vi kan använda istället för att döda civila iranier, säger hon och nämner förslaget om att EU ska terrorstämpla det iranska revolutionsgardet.
Samtidigt är ju Iran ett land som avrättar oppositionella och homosexuella. Regimen stöttar Ryssland och svenska gängkriminella. Vore det bra om regimen i Teheran byttes ut?
– Det vore superbt men det går inte att bomba fram demokrati. Bomber kommer inte med en frihetlig konstitution. De kommer med radikalisering och korruption, säger hon.
Även Alice Teodorescu Måwe säger att ett regimskifte måste komma inifrån, erfarenheterna från Irak och Afghanistan förskräcker. Avgörande är att hindra Iran från att utveckla kärnvapen – även om det strider mot folkrätten.
– Man ska försvara och agera i enlighet med folkrätten, men här handlar det om en diktatur som förtrycker både sitt eget folk och som utgör ett hot världsfreden. Det här är inte en teoretisk seminarieövning utan det här är på riktigt, säger hon.
Kritiker varnar för att Israel och USA:s agerande kan trigga ett storkrig i Mellanöstern, med oanade konsekvenser för världen. Hur ser du på den risken?
– Ingenting är riskfritt. Men det är inte heller riskfritt att ha ett Iran med kärnvapen.
– Nu är det läge att återgå till förhandlingsbordet. Det hade inte gått om Iran fortsatt kunnat utveckla kärnvapen.
Läs mer: EU intar en åskådarroll när bomberna faller