Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025
Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jonas Crambys genvägar till den godaste hemmamaten
Mat & Dryck

Jonas Crambys genvägar till den godaste hemmamaten

NyhetsrumBy Nyhetsrumseptember 27, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Jonas Crambys genvägar till den godaste hemmamaten

Harissalax och kebabris

Gillar du också det där smöriga umamiriset du kan få till grillspetten på vissa kebabställen. Det heter egentligen şehriyeli pilav och är en turkisk risrätt. Extra gott är det till svenneklassikern lax i ugn. I denna version försiktigt bakad på låg värme och uppiffad med både harissa och enkel turkisk tzatziki.

• Läs hela receptet här

Fakta.Harissa

En chilipasta som ursprungligen kommer från Tunisien. Traditionell tunisisk harissa brukar i princip bara bestå av chili, kryddor, citronsaft och olivolja och görs på en torkad, röd chili kallad baklouti. Den ger färg, djup och karaktär, snarare än ren hetta.

Harissan kan användas som smaksättare, som marinad eller som ersättare för ketchup om man vill ha lite djärvare smaker.

Hummus med harissasmör och chips

Krämig, nötig hummus möter krispiga potatischips och chili + umami-rikt harissasmör. Denna snabba superdipp funkar både som försnacks till helgmiddagen, som en del av en plockig buffé eller som en samtidigt nyttig och dekadent vardagsmåltid för några få.

• Läs hela receptet här

Buffalo chicken salad

Du är sugen på något fräscht men samtidigt vill du inte vara en sådan där tråkig person som äter sallad. Vad göra? Du lagar naturligtvis denna visserligen fräscha sallad men med oemotståndlig smak av sunkbarsklassikern buffalo wings!

• Läs hela receptet här

Fakta.Umami

Av alla de fem grundsmakerna är umami den senast tillkomna och kanske den som både är mest kontroversiell och svårast att definiera. Rent tekniskt är umami smaken av aminosyror, främst glutamat, och förekommer i exempelvis lagrad ost, tomat, svamp, kött och fisk.

Umami kan lyfta fram och fördjupa andra smaker, ökar salivutsöndringen och bidrar till en känsla av mättnad och tillfredsställelse.

Green spaghetti

Green spaghetti är ett slags extra krämig mac ’n’ cheese med jalapeñobett, en ”fettuccine Alfredo men med större personlighet” som den beskrevs i New York Times. God till en bit rökt eller grillat kött, såklart, men funkar också utmärkt som snabb vardagspasta.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

december 5, 2025
Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

december 5, 2025

Senaste Nytt

Magnussons succé – tvåa i Östersund

Magnussons succé – tvåa i Östersund

december 5, 2025
Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

december 5, 2025
Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?