En skicklig bryggare kan få ett öl att smaka nästan vad som helst – milkshake, smoothie, cocktail eller rent av som en hel dessert. Men det finns också smaker som du oftast inte vill hitta i ditt öl.
Förutom att det kan bli fel under bryggningen är öl känsligt för luft, ljus, värme, smuts och tid vilket gör att ett öl som är bryggt helt korrekt ändå kan bli dåligt av fel hantering. Då kan det till exempel smaka av smörkola. Andra defekter kan göra att ölet smakar gröna äpplen eller burkmajs.
Storbryggeriernas öl, som produceras med högteknologisk utrustning, har i regel få, eller inga, defekter när de lämnar bryggeriet. Ofta har ölet också en bra hållbarhet eftersom det både filtreras och pastöriseras. Utmaningen är istället att dessa öl serveras på restauranger och barer som inte alltid håller sina fatanläggningar tillräckligt rena. När ett öl serveras på fat är det viktigt att slangarna rengörs regelbundet, annars kommer ölet, när det kommer i kontakt med bakterier i slangarna, att bilda en kemisk förening kallad diacetyl. Det ger ölet en tydlig smak av smörkola, popcorn eller toffee. Då är det viktigt att säga till personen i baren, uppmana dem att rengöra sina slangar och i stället be om ett öl på flaska eller burk.
Men diacetyl kan också komma från jäsningen, vilket är fallet med tjeckisk pilsner eller engelsk ale. I dessa öl anses smörkolatoner i mindre nivåer vara en del av stilens karaktär.
För öl från mindre bryggerier är hållbarheten generellt kortare, speciellt om de förvaras i rumstemperatur, vilket påskyndar både åldrandet och utvecklingen av eventuella defekter. Ofta är det syre som ställt till det i något steg vilket kan ge ett oxiderat öl. Det känns enklast igen på färgen som blir brun-grå-dassig samtidigt som den fruktiga smaken försvinner.
Gröna äpplen och burkmajs är två andra smaker att se upp med, och som båda kan kopplas till fel i bryggningsprocessen. Med undantag för vissa stilar, som exempelvis vildjästa öl, berliner weisse och gose, ska öl heller inte vara syrligt – även det är ett tecken på fel i produktionen.
Ett defekt öl är inte farligt att dricka. Men när det inte smakar som det ska bör ölet lämnas tillbaka, antingen till Systembolaget eller i baren. Guldstjärna till den som också återkopplar till bryggeriet.
Slutligen har vi de allra humligaste och hazy ölen som enkelt ljusskadas. Faktum är att du kan känna hur fruktigheten försvinner och ersätts av en skunkighet som kan liknas vid kattkiss, när du dricker ölet i solen. Den defekten är självförvållad och kan undvikas genom att dricka ölet i skuggan, inomhus eller tillräckligt snabbt.
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!
















