På onsdagen kommer Riksbanken med årets första räntebesked och de flesta väntar sig en sänkning med 25 punkter. Alltså ner till 2,25 procent från dagens styrränta på 2,5 procent.
– Vi har haft den prognosen väldigt länge givet att svensk ekonomi fortfarande är svag. Även om det finns en del positiva tecken så är det en bräcklig utveckling så här långt, och då är vår syn att Riksbanken behöver fortsätta stödja svensk ekonomi. Och man har utrymme för det när inflationen är under målet, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.
Riksbanken flaggade redan i samband med det senaste beskedet i december för att det troliga är att det blir en sänkning till under första halvan av 2025.
– Det är klart det finns en risk att man väljer att vänta med det men det tror jag vore dåligt för svensk ekonomi. I det här läget behöver svensk ekonomi en sänkning på onsdag. Det är fortfarande svag konsumtion, svag arbetsmarknad och inflation under inflationsmålet, säger Mattias Persson.
Att den amerikanska centralbanken Fed, som Donald Trump har sagt att han ska pressa till fler sänkningar, lämnar sitt räntebesked samma dag som Riksbanken tror Mattias Persson har begränsad betydelse.
– Utifrån Riksbankens perspektiv tycker jag inte det finns någonting i Feds beslut som jag tycker påverkar, utan det är svenska förhållanden som ska styra och då borde det bli en sänkning helt enkelt, säger Persson.
Längre fram blir osäkerheten större. Riksbankens egen räntebana flackar ut vid 2,25 procent, vilket även Handelsbanken tror. Nordea, SEB och Swedbank tror att styrräntan kommer att sänkas ytterligare en gång till 2,0 procent under 2025.
Den gissningen grundas på att återhämtningen i ekonomin inte har fått tillräckligt starkt fäste än, enligt Mattias Persson.
– Både PPI och arbetsmarknadsstatistiken som kom i fredags visar det. Veckan innan kom konsumtionsdata som förvisso var lite starkare men vi är inte på säker mark än. Då bör man, givet att inflationen också är under eller kring målet, fortsätta att stötta svensk ekonomi, säger han.
En sänkning till 2,25 procent på onsdag kommer sannolikt få bolånemarknaden att röra på sig. Men det är inte säkert att alla banker sänker sina rörliga räntor.
– Jag tror att det till viss del redan är inprisat på många håll, vi sänkte till exempel vår rörliga ränta den 21 januari. Men i de fall där det inte är inprisat kan man nog räkna med vissa justeringar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Hon konstaterar att det ser ut som att vi går mot ljusare privatekonomiska tider.
– Utöver att vi ser en viss lättnad i bolånekostnaden så har inflationen stannat av, vi går mot en tid med mindre elförbrukning och det kommer vissa skattesänkningar. Visst är det viss osäkerhet i omvärlden men det finns ändå signaler om ljusare tongångar, säger Claudia Wörmann.
Så påverkas bolånet
Så mycket billigare blir olika bolån om bolåneräntan sänks med 0,5 (per månad innan ränteavdrag):
1 miljon: 416 kronor
2 miljoner: 833 kronor
3 miljoner: 1 250 kronor
4 miljoner: 1 666 kronor
5 miljoner: 2 083 kronor
Källa: Hypoteket.
Läs även:
Carl Johan von Seth: Lågkonjunkturen blev värre, djupare och delvis permanent
Rörligt boränta knappt tre procent i juni