Det anonyma bakgatsläget i skuggan av Hötorgsskraporna är knappast stans charmigaste, men inne på citys nya heta grillkrog Chingu är det varmt, gemytligt och ofta fullsatt – så till den grad att det är svårt att få bord på de mest populära tiderna. Här samsas storfamiljer som firar födelsedagar, dejtande par och kompisgäng. Inredningen går i stramt modern stil i brunt, grått och dovt guld med en högst behaglig ljudnivå trots många gäster.
På entréplan huserar en enklare bardel, där man kan få koreansk fingerfood och mindre rätter. Men det är övervåningen som tillhandahåller restaurangens USP.
Chingu, som betyder ungefär ”vän” på koreanska, erbjuder finkrogsvarianten av koreansk barbecue. Varje bord har en inbyggd grillhäll – och det blir lite av en teambuildingaktivitet att hantera olika stekgrader och värmeinställningar. Men vi återkommer till det.
Vid ett av KK:s besök blir det en bra start att gå loss på drinklistan som innehåller flera överraskningar, inte minst jang & juice (175 kr). En äventyrlig och frisk cocktail med en bas av den koreanska spriten soju, och smaksatt med persika, passionsfrukt, citron och ett saltsött, knäcksmakande skum på toppen. Helt ljuvlig.
En annan gång beställer vi in en alkoholfri variant av gochu mule (95 kr) som förutom ginger beer ska innehålla den koreanska chiliblandningen gochujang, men som mest smakar avslagen läsk. Detta beställs tillsammans med en shot av den rekommenderade koreanska alkoholhaltiga måltidsdrycken soju (60 kr). En icke smaksatt soju chamisul original funkar bra till den smakrika maten, men känns för svenska smaklökar lite som en blandning av vodka och sake, utspätt med vatten.
Bland förrätterna är kimchi arancini (135 kr) en god idé. Det är fyra fint friterade risbollar med distinkt syrlig kimchismak, en bra mix mellan Italien och Sydkorea. Koreanska riskakor, tteokbokki (155 kr), med sötstark gochujang och ost som smälts med brännare vid bordet, ser snygga ut men är tyvärr både degiga och gummiaktiga. Mandu (145 kr) är fyra ganska intetsägande fläskdumplingar med en sojadippsås som mest smakar just soja.
Ett roligare val är kimchi pajeon (150 kr) – en stor frasig pannkaka med salladslök, och en hint av kimchi. Den här gången är dippsåsen syrlig och balanserar ut pannkakans stabbighet.
Vid ett av våra besök dröjer det över 40 minuter, och våra förrätter hinner komma och gå, innan någon dryck syns till. När detta påtalas får vi kort veta att det är mycket att göra i baren, och får frågan om vi vill ha in våra huvudrätter eller om de ska hållas tills drycken är redo. Vi får börja grilla utan dryck.
När huvudrätten kommer in inser vi snabbt att några förrätter egentligen inte hade behövts. Här är det olika ”set” för minst 2 personer som gäller. Det finns ett helvegoerbjudande (449 kr), men köttälskarna lär gå hem allra mest nöjda.
Chingu set (499 kr per person) beställs in till hela bordet och består av fyra sorters kött. Vi rekommenderas att börja med att grilla den argentinska entrecoten och de tunna skivorna brisket från Spanien. Därefter blir vi lite nervösa av instruktionerna kring hur vi själva ska grilla gochujangmarinerad fläsksida och kycklinglårfiléer – på låg temperatur en längre stund. De visar sig dock vara både möra och smakrika – och färdiggrillade när vi väl sätter tänderna i dem.
Paradrätten signature set (699 kr per person) visar sig vara en världsomspännande resa i olika köttsorter. Juvelen i kronan är tio fint skurna sockerbitsstora fyrkanter av prima japansk wagyu A5 (toppklass). De är nästan för goda för att dränkas i de tillhörande såserna eller hamna i salladsknyten med de många tillbehören som kimchi, rättika, böngroddar och picklad gurka.
De övriga sorterna gör sig dock utmärkt i de små paketen. Här finns fint marmorerad entrecote från Uruguay, brisket (spetsbringa) och ibericogris från Spanien, liksom tunt skivad, bulgogimarinerad top blade från Irland.
Även de mer oglamorösa grönsakerna lök, paprika, zucchini och champinjon är smakligt upplagda på serveringsfat och i fina skålar. Högt betyg för det utmärkt goda riset.
Såserna är det enda som är lite snålt tilltaget – koreansk barbecuesås, sesamolja med salt och peppar samt den chilistarka bönpastan ssamjang. Det är fri påfyllning på tillbehören, och vid ett tillfälle är serveringen snabb att komma med extra. En annan gång blir KK i stort sett helt bortglömda så fort maten – och till slut dryckerna – kommit till bordet, ända tills det är dags att betala.
Medan vi till en början är imponerade över hur de effektiva fläktarna över grillarna tar bort lukten av stekos börjar det lagom till desserten sticka rejält i näsan av chilioset från marinerade köttbitar. Kom tidigt, är kanske lärdomen.
För den som mot förmodan har plats kvar efter grillandet finns två desserter på menyn. Vi ratar mjukglass med toppning för en fryst cheesecake (125 kr) med yuzu och mynta. Så mycket mynta känner vi inte av, och själva kakan är väl kristalliserad, även om den är härligt syrlig efter köttchocken.
Att grilla tillsammans är som bekant ett härligt sätt att umgås. Och vi gillar att själva matlagningen får ta sin tid, vilket bäddar för att konversera både om stekgrader och om livet i stort. Men servisen är vid ett av besöken väl svajig, förhoppningsvis en barnsjukdom där personalen överväldigats av det stora antalet gäster. Chingu verkar redan ha hittat sitt klientel – och läget mitt i stan gör att de om de slipar på detaljerna kan nå sitt mål, och få många att ”komma som de är – och lämna med ett leende”.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!














