Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

De gör värnplikten på strategiskt viktiga Gotland: ”Inte rädda – men förberedda”

juni 28, 2025

Trump allt närmare få igenom omstridd jättebudget

juni 28, 2025

Höga krav vid mönstringen: ”Många är nervösa när de kommer hit”

juni 28, 2025

Underverken, del 8 av 56

juni 28, 2025

Montler tvåa på lag-EM – bröt sedan tävlingen

juni 28, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » ”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”
Mat & Dryck

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

NyhetsrumBy Nyhetsrumjuni 7, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

– Folk är glasstokiga så här års.

Elin Oresten driver Instagramkontot Knatteplock och har märkt att intresset för glassrecept skjuter i höjden när sommaren närmar sig.

Men även om hon tycker att man kan äta en köpeglass då och då anser hon att glassen har mer att erbjuda.

– Gör man egen glass kan den bli ett näringsrikt mellanmål och ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser till sitt barn.

Glassen hon skriver om passar för små barn, men minst lika bra för lite större barn och glasstokiga vuxna. Vissa är anpassade för att vara mellanmål, medan andra – lite lyxigare – kan bli ett bra fika.

Idén med knatteplock föddes när Elin Orestens dotter skulle börja äta riktig mat.

– Bonnie ville inte bli matad, det var väldigt jobbigt. Men så fick jag upp ögonen för plockmat, alltså mjuka matbitar som bebisen kan plocka och äta själv.

Det gick inte som smort direkt erkänner hon, men Bonnie fick sitta där och utforska maten på sitt eget sätt, i sin egen takt.

– Det var kul att följa hennes äventyr, så jag startade Knatteplock som ett slags matdagbok, berättar Elin Oresten.

Den tidiga introduktionen av fast mat – i stället för att bara erbjuda gröt och puré – gör att barnen lär känna olika konsistenser, och det blir ofta lättare att gå över till vanlig mat sedan.

För Elin Oresten har glassen också en roll som matintroduktion för barn så små som sex månader, och hjälper barnen att utforska både smaker och temperaturer. Därför har hon ägnat sin senaste kokbok, den tredje Knatteplocks-boken, åt glassar som kan ätas som mellanmål, frukost eller fika.

– De innehåller mer näring än traditionell köpeglass, och kan bjuda på andra smaker – de är inte alltid jättesöta utan kan till exempel också ha sura smaker som barn måste öva på, säger hon.

I stället för vitt socker är glassarna sötade med till exempel dadlar, aprikoser och banan. De kan också innehålla nötsmör, frukt, bär och mejeriprodukter.

Hur mycket måste man hålla på och tänka på att barnen ska äta näringsriktigt hela tiden?

– Även barn som bara äter pasta klarar ju sig, men har man ett intresse för mat vill man kanske dela det, säger Elin Oresten och fortsätter:

– Om barnet är sjukt eller håller på att få tänder kan det vara skönt att kunna ge nåt gott som också innehåller näring. Och på sommaren är det ett bra sätt att få i sig vätska.

För många är glass starkt förknippat med onyttigheter eller något man bara kan unna sig ibland. Elin Oresten tycker att det är en måltidsform bland andra.

– När min dotter hade svårt att äta frukost gjorde jag en frukostglass. Det var hennes vanliga frukost – yoghurt, granola och bär – fast fryst. Men då var det vissa som tyckte att man inte fick äta glass till frukost. Men glass kan absolut vara en näringsrik måltid eller ett matigt mellanmål. Det är ju bara en annan form.

Läs mer: Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Sommarmat: Naturens egna smaksättare ger de godaste bakverken

Mat & Dryck juni 28, 2025

Krogkommissionen tipsar: Femton bra uteserveringar när solen tittar fram

Mat & Dryck juni 26, 2025

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Redaktörens Val

Trump allt närmare få igenom omstridd jättebudget

juni 28, 2025

Höga krav vid mönstringen: ”Många är nervösa när de kommer hit”

juni 28, 2025

Underverken, del 8 av 56

juni 28, 2025

Montler tvåa på lag-EM – bröt sedan tävlingen

juni 28, 2025

Öster kvitterade sent – delad pott mot Sirius

juni 28, 2025

Senaste Nytt

De svenska barnen som blev kvar i IS-lägret

juni 28, 2025

Emma Høen Bustos: Turisterna som invaderar Gotland borde betala för sig

juni 28, 2025

Orbáns drag: Tvinga utmanaren bekänna färg om pride

juni 28, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?