Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Experternas tips: Så planerar du en bra veckomeny
Mat & Dryck

Experternas tips: Så planerar du en bra veckomeny

NyhetsrumBy Nyhetsrumseptember 20, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Experternas tips: Så planerar du en bra veckomeny

Politikern Anders Ygeman har ett rullande fyraveckorsschema, matprofilen Zeina Mourtada vill alltid ha ett vegetariskt alternativ och Mahnoush Etminan, dietist på Livsmedelverket, tycker att man ska involvera barnen.

En sak är de dock ense om: En veckomeny kan göra matplaneringen både enklare och mer varierad.

– Särskilt för barnfamiljer kan veckomenyer ge stora vinster, både ekonomiskt och i form av minskad stress, säger Mahnoush Etminan.

Zeina Mourtada har alltid gjort veckomenyer till sin familj, och för drygt tio år sedan började hon också lägga upp dem på sin blogg. De blev snabbt populära.

– Jag tror att läsarna tycker att det är skönt att inte behöva tänka själva, säger hon.

Hon utgår från sitt eget liv när hon väljer recept, som helst ska vara både lättlagade och billiga, baserade på råvaror i säsong.

– Jag tänker på hur mitt liv ser ut, som trebarnsmorsa med katt, tre barn och en man som jobbar heltid. Många lever det livet och jag vill underlätta för dem.

Fakta.En av Zeina Mourtadas veckomenyer

Måndag: Libanesisk mangoldsoppa med linser

Tisdag: Ugnsbakad fisk med grönsaker

Vegetariskt alternativ: Fransk grönsakspaj

Onsdag: Msakaa, libanesisk moussaka (se recept)

Torsdag: Thailändsk wok med kyckling och cashewnötter

Vegetariskt alternativ: Thailändsk wok med tofu och cashewnötter
Fredag: Persisk kebab i stekpanna

Vegetariskt alternativ: Vegansk kebab koobideh

Baktips: Lenja pita, äppelpaj på Balkanvis

Zeina Mourtada har ett grundtänk som hon utgår från för att få variation. På måndagarna är det vegetariskt, på tisdagarna någon sorts fisk, på onsdagarna något som går snabbt, torsdagarna kyckling och på fredagarna lite festligt. Det finns dessutom alltid vegetariska alternativ.

Blir det aldrig tråkigt att ha allt planerat i förväg?

– Nej! Folk vet vart de ska resa nästa sommar, men många vet inte vad de ska äta nästa dag. Men alla måste ju äta.

Men att hitta en bra balans mellan inspiration och trygghet är viktigt, för Zeina Mourtada.

– Vissa följare lagar alla rätter, så även om en del saker återkommer får det inte vara för tätt mellan gångerna.

Även Mahnoush Etminan, som är dietist på Livsmedelverket och jobbar med folkhälsonutrition, vet att tryggheten är en viktig aspekt för vissa barnfamiljer.

– Många får hjälp av struktur, för det är så mycket annat som är kaos. Det blir mindre tjafs, och barnen vet att ”nu är det det här vi ska äta”.

Hon tycker också att det är ett bra sätt att involvera barnen i matplaneringen, och låta dem bidra och tipsa om nya rätter.

– Tillsammans kan man diskutera nyttigare alternativ, välja grönsaker att testa. Eller så kan man utgå från klassiska rätter. Kan de piffas upp och göras mer hälsosamma?

Fakta.Veckomeny från ”Matkassen”*

Måndag: Mustig fiskgryta med rötter och aioli (se recept)

Tisdag: Potatis- och morotsrårakor med lingon

Onsdag: Färsfyllda paprikor
Torsdag: Potatis- och purjolökssoppa med quesadillas

Fredag: Thaiinspirerad torsk på grönsaksbädd

* Ett projekt av Regionhälsan, Västra Götalandsregionen

Även om barnen inkluderas har man som förälder ansvar för helheten och att menyn blir varierad, anser hon.

– Om barnen alltid väljer pannkakor och pasta med köttfärssås kan föräldrarna till exempel välja en fiskrätt med lax eller soppa som lätt kan varieras. En stressig dag kan man planera in något alla gillar, och en lite lugnare dag kan man våga testa nytt, säger hon och tillägger:

– Det behöver inte vara perfekt varje vecka eller varje dag. Att äta varierat är något man gör över tid.

Hon tycker dessutom att man ska se till att planera in dagar då man äter kylskåpsrens och rester, för att minska mängden matsvinn.

– Men själva planeringen bidrar också till mindre svinn, för att man handlar bättre.

Anders Ygeman, socialdemokratisk riksdagsledamot, vet inte bara vad han ska äta imorgon och nästa vecka, utan också på onsdag vecka 47 (pasta carbonara).

– Vi har stående fyra veckors rullande matschema, avslöjar han.

Det infördes när barnen, som nu är i 20-årsåldern, gick på förskolan och familjen har hållit fast vid det sedan dess.

– Ungefär två gånger om året har vi familjeråd och då får man rösta in och rösta ut maträtter, berättar han. Numera har vi mer frihet, och planerar dessutom inte mat för alla sju dagarna eftersom vi äter ute oftare.

Det låter ganska enformigt?

– Vi går runt på 28 rätter i månaden – jag tror att de flesta går runt på mycket färre, säger Anders Ygeman. Visst är jag lite av en optimerare, men det har skapat mycket mer variation än när vi gjorde zombie-handlingar i mataffären.

Med zombie-handling menar Anders Ygeman att man står hungrig i mataffären och försöker bestämma sig för vad man ska äta till middag.

– De där ögonblicken är inte de stoltaste i ens liv, konstaterar han. Jag gillar ju egentligen att handla mat och gör det till helgerna – men det är en annan sorts handling. Det är inte jättespännande att välja mellan fiskpinnar och falukorv.

Fakta.En av Anders Ygemans veckomenyer

Måndag: Blodpudding, med rivna morötter, äpple och lingonsylt

Tisdag: Ugnsbakad lax med ris, dill och citronsås och broccoli

Onsdag: Pasta bolognese

Torsdag: Ugnsgratinerad falukorv med tomat och potatismos

Fredag: Räkor med rostat bröd och majonnäs

Lördag/söndag: Torsk med tomatrisotto

Baktips: Anders snabba äppelkaka (se recept)

För Anders Ygeman och hans fru innebär de fasta veckomenyerna en stor tidsbesparing. De är kopplade till fyra fasta beställningar från en matbutik på nätet, där även sådant som regelbundna inköp av toalettpapper och diskmedel ingår.

– Vi gick från att lägga mycket tid på planering och inköp till typ en minut. Allt kommer hem utan att man behöver tänka på det, säger Anders Ygeman.

För familjen Ygeman blir det också billigare.

– Det är ju lite dyrare att handla på nätet, men vår erfarenhet är nog att det ändå inte kostar mer för vi impulsköper inte saker vi inte behöver.

Nu har barnen blivit stora och veckomatsedeln har förändrats och innehåller lite mer frihet och mer vuxenmat. Men att sluta med de fasta veckomenyerna är inte aktuellt.

– När man är van vid att ägna minimalt med tid åt att tänka på om man behöver tandkräm känns det inte jätteattraktivt att byta ut det.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025
Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025

Senaste Nytt

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?