Det är juldagskväll och ett sällskap på mer än 30 personer smörjer kråset på restaurang Atmosfär i centrala Malmö. Sällskapet, män och kvinnor, äldre och barn, upptar flera långbord. Notan för kvällen ska senare inkludera 35 menypaket för 706 kronor styck och 30 dryckespaket för 1914 kronor och 90 öre styck. Totalt landar räkningen på 82 157 kronor.

Men när sällskapet rundat av kvällen lämnar de restaurangen utan att betala. Några av middagsgästerna stoppas senare under kvällen av polis när de sitter i en taxi.

Under de följande veckorna omgärdas härvan av flera turer och olika bud. Först meddelas det att utredningen kring springnotan lagts ned och sedan att den återupptas.

Frågan är: hade restaurangen och sällskapen avtalat att betala middagen på faktura eller inte?

Tidigt på morgonen den 18 mars slår polisen till och frihetsberövade fyra personer. De har alla anhållits i sin utevaro kvällen innan och mellan klockan 07.02 och 07.10 grips de på fyra olika adresser i Malmö. Tre dagar senare häktas samtliga, misstänkta för flera fall av grova bedrägerier, bland annat efter middagen på Atmosfär.

– Jag påstår att de har vilselett. Det har varken funnits förmåga eller avsikt att betala fakturan, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

Utsagan gäller alltså inte bara fakturan på Atmosfär. De fyra personerna misstänks för en lång rad liknande bedrägerier på olika platser i Sydsverige mellan augusti 2022 och juldagen 2023, något som Sydsvenskan var först med att berätta.

De fyra nekar till brott, men Henrik Nordquist menar att de tillsammans på ett systematiskt vis, enligt ett visst upplägg lurat flera restauranger, butiker och stora livsmedelsaffärer på stora summor.

– Det handlar om sexsiffriga belopp, hundratusentals kronor.

– Och det ligger mer och gror kan jag säga. Det kan bli aktuellt med fler misstänkta personer i detta.

Han beskriver de fyra misstänkta, två män och två kvinnor, som två par. Samtliga ingår i en större grupp han beskriver som anhöriga till varandra.

– Jag kommer att göra en stor poäng av att de är tillsammans. Dels så är det viktigt för att visa att man har en gemensam brottsplan. Och det är viktigt att de begår detta gemensamt. Jag tror att de kommer att skylla på huvudmannen.

”Huvudmannen” i härvan är en 43-årig man som tidigare döms för ett stort antal bedrägerier. Det var hans namn som stod på fakturan från restaurang Atmosfär, det var han som legitimerade sig och uppgav kontaktuppgifter.

– Men de andra personerna har i olika konstellationer varit med vid många av tillfällena där man plockat på sig varor. De har legitimerat sig och uppgett att man kommer från en förening.

Enligt Henrik Nordquist har de misstänkta genom att systematisk starta föreningar och genom ett föreningsnummer från Skatteverket kunna köpa saker på faktura – fakturor som sedan inte betalats.

– Föreningarna har bara varit till för att genomföra bedrägerier, det är min poäng.

På de restauranger som utsatts har man ätit och druckit gott. På livsmedelsbutiker man lurat har man, enligt åklagaren, kunnat hämta ut mat och andra varor.

På ett äventyrsland i Malmö dök de misstänkta upp och utgav sig företräda en organisation för utsatta barn. Men plockade på sig varor för 50 000 kronor. Enligt åklagaren handlade det bland annat Muminprodukter.

– Min hypotes är att Muminsaker är väldigt populära på andrahandsmarknaden och därför har man inriktat sig på detta för att sedan kränga det.

Genom upplägget med det som åklagaren kallar skalföreningar kan de misstänkta ha hittat ett kryphål i gränslandet mellan civilrättsliga lurendrejerier och brottsliga bedrägerier. Att inte betala en faktura är inte brottsligt, och är normalt en sak mellan den som ställt ut fakturan och den som ska betala.

Men i det här fallet menar åklagare Henrik Nordquist att just det systematiska i kombination med att det helt saknades förmåga och föresats att betala fakturorna som gör att han rubricerar det som bedrägerier.

– Man har gjort sig det stora åbäket att starta en förening som förvisso är legal då den är upprättad. Men jag menar att den är falsk på så vis att det aldrig har funnits något syfte att bedriva någon legal verksamhet, det har bara varit ett skal, ett sätt att få ett nummer från Skatteverket att sätta på fakturan, säger Henrik Nordquist.

Den utpekade huvudmannens advokat Jesper Montan avböjer att kommentera ärendet ytterligare. Dagens Nyheter har sökt de övriga misstänktas advokater.

Fakta.De misstänks för bedrägerierna

43-årig man: Häktad misstänkt för ytterligare åtta bedrägerier, merparten grova. Har flera gånger dömts till fängelse för bland annat stöd och häleri. Tidigare dömd för över 80 bedrägerier, bland annat i en härva där han, tillsammans med de två medmisstänkta kvinnorna, lurade köpare på Blocket och Tradera genom att sälja presentkort, konsertbiljetter, väskor och mobiltelefoner och sedan inte leverera varorna. Även dömd för olovlig identitetsanvändning. Nekar till brott.

Kvinna i 35-årsåldern: Häktad för inblandning i fyra bedrägerier. Tidigare dömd för penningtvättbrott, bedrägerier och stöld. Nekar till brott.

Man i 30-årsåldern: Häktad för fyra bedrägerier, varav tre grova. Mannen är tidigare dömd för bland annat penningtvätt i samband med bedrägerier. Nekar till brott.

Kvinna i 30-årsåldern: Häktad för inblandning i sex grova bedrägerier och ett bedrägeri av normalgraden. Tidigare dömd för bland annat bedrägerier, brukande av falsk urkund, penninghäleriförseelse och stöld. Nekar till brott.

Share.
Exit mobile version