Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
S-toppen: ”Utvecklingen har vänt i Kista”

S-toppen: ”Utvecklingen har vänt i Kista”

december 20, 2025
Christine Falkenland: ”Det finns väldigt mycket litterärt att hämta i psykoanalysen”

Christine Falkenland: ”Det finns väldigt mycket litterärt att hämta i psykoanalysen”

december 20, 2025
Johan Croneman: Har svensken i det enorma gråa skägget vad som krävs i ”Ally Pally”?

Johan Croneman: Har svensken i det enorma gråa skägget vad som krävs i ”Ally Pally”?

december 20, 2025
Det här har de släppta Epsteinfilerna visat hittills

Det här har de släppta Epsteinfilerna visat hittills

december 20, 2025
EKG: Julen räddad – på nionde försöket

EKG: Julen räddad – på nionde försöket

december 20, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Planera för plats för det söta
Mat & Dryck

Jens Linder: Planera för plats för det söta

NyhetsrumBy Nyhetsrumdecember 20, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Jens Linder: Planera för plats för det söta

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Tänk dig: du har just haft lyckan att sätta i dig en härlig varmrätt – kanske en maffig jultallrik, en fantastisk nyårshummer eller en präktig trettondagsfågel.

Men direkt på detta ställer värden, utan pardon, fram en frestande efterrätt. Du känner hur det vattnas i munnen; du vill så det värker. Men magen säger stopp. Du är för mätt. Ve och fasa! En njutning har förstört en annan.

Detta är förstås ett lyxproblem, men ändå: varför är det så vanligt att det inte finns rum för efterrätten? Det är inget skoj att äta sött mätt.

Lösningen är förstås att låta den salta maten sjunka undan och sedan ge sig i kast med det söta. Ja, och i dessa tider av jul och nyår och andra festiviteter är det extra viktigt att njuta långsamt; vänta så att aptiten återkommer. För visst förtjänar en fruktsallad, en kladdkaka, en paj eller en härlig chokladmarquise – eller vad det nu kan vara – att avnjutas med god aptit?


Om sött blir vardagsmat, vad ska man då ta till när det ska vara festligt

Ett annat hinder för att maximera dessertupplevelsen är att många förfallit till att äta sött varje dag. Utan att bli alltför präktig, måste jag påpeka att sockerkonsumtionen i världen har skenat i väg på senare år. Inte bara konsumeras mer läsk, kakor och godis, mycket processad mat innehåller stora mängder socker. Kostexperterna är eniga om att detta är av ondo.

Människans genetiska profil har formats i en värld där sötman inte var så lättåtkomlig som i dag. Och tvärtemot vad man kan tro, ger obegränsad tillgång mindre njutning, vad det än månde vara. Om sött blir vardagsmat, vad ska man då ta till när det ska vara festligt?

Så, hoppa över slentriansötman till vardags, och lämna plats för efterrätter när det blir helger och festligheter. Om det är möjligt, kan man förslagsvis äta rejält till lunch och begå det söta först till eftermiddagskaffet. Eller supera tidigt på kvällen och avnjut efterrätten nästan som en vickning.

Läs även: Vinterdesserter som lyser upp i mörkret – fyra recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Här är bubblorna du ska satsa på inför nyår

Här är bubblorna du ska satsa på inför nyår

Mat & Dryck december 18, 2025
Klassiska kakor ett måste på sommarens fikastunder

Klassiska kakor ett måste på sommarens fikastunder

Mat & Dryck december 13, 2025
Så väljer du rätt rosévin till kalaset

Så väljer du rätt rosévin till kalaset

Mat & Dryck december 13, 2025
Det innehåller en ”America first”-middag – och här är den svenska motsvarigheten

Det innehåller en ”America first”-middag – och här är den svenska motsvarigheten

Mat & Dryck december 13, 2025
Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror

Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror

Mat & Dryck december 13, 2025
Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes

Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes

Mat & Dryck december 13, 2025
”Att göra saker själv blir nästan alltid billigare”

”Att göra saker själv blir nästan alltid billigare”

Mat & Dryck december 13, 2025
Så fixar du festen utan att det kostar skjortan

Så fixar du festen utan att det kostar skjortan

Mat & Dryck december 13, 2025
Ciderskolan: Cider kan vara flera olika saker

Ciderskolan: Cider kan vara flera olika saker

Mat & Dryck december 13, 2025

Redaktörens Val

Christine Falkenland: ”Det finns väldigt mycket litterärt att hämta i psykoanalysen”

Christine Falkenland: ”Det finns väldigt mycket litterärt att hämta i psykoanalysen”

december 20, 2025
Johan Croneman: Har svensken i det enorma gråa skägget vad som krävs i ”Ally Pally”?

Johan Croneman: Har svensken i det enorma gråa skägget vad som krävs i ”Ally Pally”?

december 20, 2025
Det här har de släppta Epsteinfilerna visat hittills

Det här har de släppta Epsteinfilerna visat hittills

december 20, 2025
EKG: Julen räddad – på nionde försöket

EKG: Julen räddad – på nionde försöket

december 20, 2025
Sista konserten för Refused: ”Bandet är inte bra för vår relation”

Sista konserten för Refused: ”Bandet är inte bra för vår relation”

december 20, 2025

Senaste Nytt

Marocko är fotbollens nya stormakt – men protesterna har rasat

Marocko är fotbollens nya stormakt – men protesterna har rasat

december 20, 2025
Oscar Jonsson: Det börjar göra ont på riktigt för Ryssland ekonomiskt nu

Oscar Jonsson: Det börjar göra ont på riktigt för Ryssland ekonomiskt nu

december 20, 2025
Jens Linder: Planera för plats för det söta

Jens Linder: Planera för plats för det söta

december 20, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?