Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025
Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Så blev bollarna en global succé
Mat & Dryck

Jens Linder: Så blev bollarna en global succé

NyhetsrumBy Nyhetsrumoktober 11, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Jens Linder: Så blev bollarna en global succé

Förutom stora kända kök, lagar nordamerikanska urfolk som cree pemmikan – torkat buffel- eller älgkött som stöts till pulver, blandas med fett och bär och pressas till bollar eller kakor som färdkost. Samerna bereder gurpi, skrapat renkött blandat med fett som ofta formas till bollar, lindas in i fetthinnor och steks.

I Etiopien serveras ibland dulet – en kryddig blandning av lever, mage och kött som råa bollar. På Madagaskar kokar man boulettes de viande med tomatsås, ett franskt recept från kolonialtiden som appliceras på landets vanligaste nötkreatur zebu. Slutligen rör ursprungsfolk i Amazonas samman mjöl av maniokrot och viltkött och trillar detta till bullar som grillas och tas med under långa färder som proviant.


Det måste ha fallit sig naturligt att forma bollar när händerna var folks viktigaste redskap

Och köttbullar har funnits i alla tider. Säkerligen redan under stenåldern eftersom mycket kött trasades sönder av grova stenverktyg. Det måste ha fallit sig naturligt att forma bollar när händerna var folks viktigaste redskap.

Dokumenterat är att romarna på 400-talet lagade isicia omentata av mortlat kött som blandades med bröd, vin och kryddor, och formade smeten till bollar som stektes insvepta i maghinna. På 800-talet knådade perser och araber lamm eller get till köfta, runda bullar som sedan sjöds i sås.

Det äldsta receptet på svenska köttbullar återfinns i Cajsa Wargs kokbok (1755) – små, runda och stekta i panna. Men vid denna tid var köttmassan ännu mer som en smet eller ett mos. För att få detta att hålla ihop rörde man ofta tills bollarna blev smetiga och kompakta.

Men så kom en uppfinning som underlättade det hela. Köttkvarnar av olika slag patenterades i Väst på 1830-talet och spreds över världen. En cirkulär kniv och en hålskiva gjorde både jobbet och färserna lättare. Det är ingen slump att rätter som varmkorv, hamburgare och naturligtvis köttbullar efter det blev globala storsäljare.

Läs mer:

Din guide till världens mest populära maträtt – fyra recept

Allt du behöver veta för att lyckas med perfekta köttbullar

Hundra år av köttbullar

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

Lisa Magnusson: Palestinierna och yttrandefriheten får vänta – vänstern är upptagen med att bättra på sitt smink

december 5, 2025
Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

Tv-expert om Netflix köp av Warner Bros: ”Min känsla är lättnad”

december 5, 2025

Senaste Nytt

Magnussons succé – tvåa i Östersund

Magnussons succé – tvåa i Östersund

december 5, 2025
Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

Sista minuten-middag ska få loss miljarderna

december 5, 2025
Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

Klart: Expressens magasin ska redigeras i Vietnam

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?