Varje kväll de senaste fem åren har unga personer upp till 20 år kunnat chatta med specialistutbildade volontärer. Linjen är till för att stötta både de som utsätts för våld i en relation, oftast unga tjejer, men även de som utövar våld.

Till skillnad från andra nationella stödlinjer är ungarelationer.se helt digital.

– Vi måste stoppa killars våld mot tjejer för att hindra män från att utsätta kvinnor. Och då är det ju såklart helt avgörande att unga har någonstans att vända sig, säger Zandra Kanakaris.

I en analys från Brå 2018 framkom att mer än en femtedel av unga tjejer och kvinnor mellan 16 och 24 år uppger att de utsatts för brott av en nuvarande eller tidigare partner.

En helt ny studie från stiftelsen Allmänna barnhuset visar att 38 procent av flickor i årskurs nio som haft en relation har varit utsatta för våld.

– Att i skenet av detta inte säkra finansieringen för den nationella stödlinjen ungarelationer.se ter sig oerhört kontraproduktivt. Vi behöver växla upp arbetet mot killars våld mot tjejer – inte dra ned satsningarna, säger Zandra Kanakaris.

Under de fem år som stödlinjen funnits har man tagit emot över 15 200 nya kontakter. I samtalen kan de unga bland annat få stöd och råd men också hjälp kring var de kan vända sig för vidare stöd.

– Vi fungerar också som en kunskapsbank till andra. Det är väldigt många kommuner, ungdomsmottagningar och fältarbetare som använder vårt material i sitt arbete, säger Zandra Kanakaris.

Verksamheten kostar cirka 5 miljoner kronor per år, men har i år beviljats 500 000 kronor från Socialstyrelsen. En av anledningarna är att förordningen som styr bidraget har förändrats, vilket gör att många fler verksamheter får söka det.

– Löser det inte sig inom kort kommer vi behöva lägga ner. Vi är väldigt, väldigt oroliga, säger Zandra Kanakaris.

Finansieringen måste vara på plats före halvårsskiftet för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Förra året finansierades ungarelationer.se med medel direkt från regeringen och innan dess har finansiering skett genom regeringsuppdrag till Jämställdhetsmyndigheten.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) lyfter ofta fram mäns våld mot kvinnor som en prioriterad fråga.

– Just nu är det mycket fokus på det dödliga våldet mot kvinnor, de senaste veckorna misstänks flera kvinnor ha mördats av närstående. Vi ser till exempel ökat strypvåld bland unga. Ska vi vända det här behöver vi lägga mer fokus på att stoppa våld i unga relationer, säger hon.

Regeringen arbetar med en ny strategi och åtgärdsprogram.

Vad händer med den nedläggningshotade stödlinjen?

– Som minister kan jag inte uttala mig om specifikt den. Det är myndigheter som ska fördela medel. Jag återkommer med besked kring hur vi säkerställer finansiering för de verksamheter som gör ett ovärderligt jobb i mot våldet i ungas relationer, säger Paulina Brandberg.

Centerpartisten och riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) menar att stödlinjen är ovärderlig och måste vara kvar.

– Det är ju inte så att en man kommer på när han är drygt 30 att han ska börja misshandla utan det har han med sig från unga år. Man måste börja tidigt att jobba med de här frågorna och Unga relationer en jätteviktig roll, säger Helena Vilhelmsson.

Hon tycker att regeringen måste tänka mer långsiktigt.

– Det som är märkligt är att man inte kan hitta en stadig finansiering. En stödlinje behöver finnas i fast form. Regeringen borde få med det här i budgeten, säger hon.

Läs mer:

Var tredje samisk kvinna utsatt för fysiskt våld

Rapport: Våld mot barn och kvinnor kunde ha förhindrats

Fakta.Unga relationer

Är en stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Ger stöd och information till personer upp till 20 år som blir utsatt i en relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Ungarelationer.se drivs av stiftelsen 1000 Möjligheter som finansieras genom statsbidrag, lokala och regionala bidrag samt insamling.

Share.
Exit mobile version