Sedan 1986 har tidskriften Allt om Mat delat ut stora matpriset till en person eller organisation som gjort en bestående insats för den svenska matens standard och kultur. Tidigare har bland andra Mischa Billing, Zeina Mourtada och Werner Vögeli fått priset. I år blev pristagaren mathistorikern Richard Tellström, med motiveringen att han ”levandegör vårt ursprung med mathistoriska perspektiv, som hjälper oss att förstå både vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.”
Under galan, som ägde rum på Nationalmuseum i måndags kväll, delades även flera andra priser ut. Miljömärkningen KRAV fick Hållbarhetspriset, ett förhållandevis nytt pris som instiftades 2024. Juryn – som består av Allt om Mats redaktion – motiverade sitt beslut så här: ”I en tid då miljöfrågorna inom matindustrin borde hamna högre på agendan, belönar vi en organisation som under 40 års tid har arbetat för en mer hållbar livsmedelsproduktion.”
Priset Gyllene glaset, som delas ut gemensamt av Allt om Mat och Allt om Vin, gick till den sydafrikanska vinproducenten Reyneke Wines för deras arbete med en hållbar vinmakningsfilosofi som sätter människan och naturen i första hand.
















