Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Isobel Hadley-Kamptz: För Trumps USA är den europeiska demokratin det stora hotet

Isobel Hadley-Kamptz: För Trumps USA är den europeiska demokratin det stora hotet

december 11, 2025
Samuelsson: Tror inte det finns kryphål: ”Se det som försök”

Samuelsson: Tror inte det finns kryphål: ”Se det som försök”

december 11, 2025
Carl Bildt: Inte säker på att USA kommer att försvara Nato

Carl Bildt: Inte säker på att USA kommer att försvara Nato

december 11, 2025
Zelenskyj: Kan bli folkomröstning om territorier

Zelenskyj: Kan bli folkomröstning om territorier

december 11, 2025
Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

december 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Nobeldebutanterna bjuder på svampsoppa, piggvar och slånbärssorbet
Kultur

Nobeldebutanterna bjuder på svampsoppa, piggvar och slånbärssorbet

NyhetsrumBy Nyhetsrumdecember 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Nobeldebutanterna bjuder på svampsoppa, piggvar och slånbärssorbet

Under onsdagskvällen firas årets Nobelpristagare med middag och fest i Stadshuset i Stockholm. Nobelmenyn var hemlig in i det sista, och avslöjades först när de 1 300 gästerna satt sig till bords.

Årets Nobelkockar är Tommy Myllymäki och Pi Le, som till vardags driver den tvåstjärniga Michelin-restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm. De har provlagat och skissat på Nobelmenyn större delen av året, och en av de framträdande ingredienserna är karljohansvamp:

– Jag har alltid älskat karljohansvamp. Även fast den har en robust smak är den elegant, mustig och exklusiv och har något trösterikt över över sig. Men oftast är det torkad svamp och buljong vi använder, eftersom det finns så mycket umami i den. I den här rätten kommer man kunna känna svampen, säger Tommy Myllymäki.

Det är första gången som kockduon skapar Nobelmiddagen, och den största utmaningen har varit att anpassa menyn så att den fungerar att lagas och serveras till 1300 middagsgäster samtidigt, menar de:

– I normala fall när vi lagar mat, brukar vi inte behöva tänka på logistiken bakom, utan mer smak och utseende på maten. Men nu har logistikhjärnan fått jobba lika hårt som den kreativa hjärnan. Men det är också bland det roligaste jag har gjort, säger Pi Le.

Har du drömt stressdrömmar i veckan?

– Ha ha, nej. Men jag känner mig absolut pirrig i magen.

Fjolårets ”wokegröt” väckte ju mycket reaktioner. Vilken detalj tror ni kommer orsaka störst uppmärksamhet i år?

– Förrätten, svarar Tommy Myllymäki utan att tveka. Varför? Klassiskt svar: Det får du se…

Nobelmiddagen rundas av med en dessert där två svenska bärsorter står i fokus: vilda hallon och slånbär. Konditorn Frida Bäcke har komponerat efterrätten för andra året i rad:

Slånbär, det brukar man väl krydda sprit med? Men i en efterrätt?

– Om du äter ett slånbär direkt från busken, kommer du känna att det är det beskaste du ätit i hela ditt liv. Det är strävt och drar ihop hela munnen. Men det finns en process för att få bort den där beskan. Och då blir det en smak som gifter sig med de vilda hallonen, säger Frida Bäcke som blivit utsedd till ”Konditorernas konditor” tre år i rad.

Hon bor i Stockholm, men kommer från Dalarna, och älskar att vandra i skogen. Att plocka bär tillsammans med farföräldrarna är ett barndomsminne Frida Bäcke vårdar ömt, och som inspirerat henne till årets efterrätt. En blick på menyer genom tiderna visar att slånbären tyckts göra premiär på Nobelmiddagen 2025, medan hallon förekommit en handfull gånger som ingrediens sedan den första Nobelmiddagen 1901.

Vilket är det mest kritiska momentet för dig under kvällen?

– Det är tidsaspekten, att allt ska serveras på kort tid. Inget får gå sönder, inget får smälta…

Fakta.Här är årets Nobelmeny

Piggvar med pilgrimsmusslor till huvudrätt, soppa på karl johan-svamp till förrätt och sorbet på slånbär.

TT

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

Kultur december 11, 2025
Så städar de bort Kenyas koloniala arv

Så städar de bort Kenyas koloniala arv

Kultur december 11, 2025
Svenskar kan vinna på nattens stora spelgala

Svenskar kan vinna på nattens stora spelgala

Kultur december 11, 2025
Handelsrektorn Lars Strannegård ny ordförande för Moderna museet

Handelsrektorn Lars Strannegård ny ordförande för Moderna museet

Kultur december 11, 2025
Kristofer Ahlström: Klart jag frestas av skönhetsingrepp för pappor

Kristofer Ahlström: Klart jag frestas av skönhetsingrepp för pappor

Kultur december 11, 2025
Förtjänade den här romanen verkligen Bookerpriset?

Förtjänade den här romanen verkligen Bookerpriset?

Kultur december 11, 2025
”Stunder av stillhet” är en hypnotisk färd till tjurfäktningens mörka hjärta

”Stunder av stillhet” är en hypnotisk färd till tjurfäktningens mörka hjärta

Kultur december 11, 2025
Hen vill omvända republikaner med en frisörsalong i Washington

Hen vill omvända republikaner med en frisörsalong i Washington

Kultur december 11, 2025
EU: När bör du börja oroa dig för dina excentriska vanor?

EU: När bör du börja oroa dig för dina excentriska vanor?

Kultur december 11, 2025

Redaktörens Val

Samuelsson: Tror inte det finns kryphål: ”Se det som försök”

Samuelsson: Tror inte det finns kryphål: ”Se det som försök”

december 11, 2025
Carl Bildt: Inte säker på att USA kommer att försvara Nato

Carl Bildt: Inte säker på att USA kommer att försvara Nato

december 11, 2025
Zelenskyj: Kan bli folkomröstning om territorier

Zelenskyj: Kan bli folkomröstning om territorier

december 11, 2025
Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

Birgitta Rubin: Trots all kritik följer kulturdepartementet den usla utredningen

december 11, 2025
Anna Magnusson bättre än någonsin: ”Hatar ordet veteran”

Anna Magnusson bättre än någonsin: ”Hatar ordet veteran”

december 11, 2025

Senaste Nytt

Säkerhetschef om förgiftningar: ”Väcker jättemycket oro”

Säkerhetschef om förgiftningar: ”Väcker jättemycket oro”

december 11, 2025
Michael Winiarski: Fredspristagaren försvarar Trumps krigshot mot Venezuela

Michael Winiarski: Fredspristagaren försvarar Trumps krigshot mot Venezuela

december 11, 2025
Par från Uppsala sitter fast i Indien: ”Vi vill ju för fasen komma hem”

Par från Uppsala sitter fast i Indien: ”Vi vill ju för fasen komma hem”

december 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?