Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

12 goda svenska sommaröl

juni 12, 2025

Tidigare FRA-anställd: U137 navigerade fel och regeringen ville inte se det

juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

juni 12, 2025

Svensk blir vaccinrådgivare – utnämnd av Kennedy

juni 12, 2025

V har sett filmen från bråket i Bryssel – vill inte kommentera

juni 12, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
12°C
Klar himmel
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes
Mat & Dryck

Ölskolan med veckans superkombo: Gueze och pommes

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 15, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Den belgiska traditionen att jäsa öl utan att tillsätta jäst kallas spontanjäsning. Efter kokningen får vörten svalna i något som kallas för ett ”coolship” – en låg, öppen behållare – där den kontamineras av den vilda jäst som finns naturligt i bryggeriet. Den här jäsningsprocessen tar lång tid, och för bästa smak bör temperaturen inte överstiga 15 grader. Resultatet är ett öl med helt andra och ännu fler smaker än ett öl som jäst på vanligt sätt, samtidigt som miljön gynnar goda bakterier vilket gör ölet syrligt.

De yngsta varianterna, färdiga efter ungefär ett år, kallas lambik och blandas ofta med frukt. Gueze (som ibland även skrivs gueuze), den andra klassiska stilen, är en blandning av flera olika, inte smaksatta lambiker som lagrats olika länge. Det ger ett öl med närmast vinös karaktär – med smak av mogna äpplen, hö, mineraltoner och en rejält hög syra som också bidrar till god lagringspotential.

Genom att servera ölet med en skål varma, salta pommes frites mildras syran markant, och fram träder en ännu rikare fruktighet.

Tips! Tre sorters geuze

Oude geuze från 3 Fonteinen

Belgien • 79 kr • 37,5 cl • 6% • SB 1622

Ett typexempel från ett av Belgiens mest omtalade surölsbryggerier. Ölet är en blandning av ett-, två- och treårig lambik som sedan fått mogna på ekfat.

40–60 från Tilquin Gueuze

Belgien • 79 kr • 37,5 cl • 6,8% • TS 93259

40 procent ettårig och 60 procent tvåårig lambik som tillsammans lagrats på ekfat ger ett mjukt fruktigt öl med markant syra och långt slut. Släpps 16 maj.

Dimma från Munklägret

Strängnäs • 59 kr • Eko ● 37,5 cl • 6% • BS 30639

En svensk spontanjäst tolkning som fatlagrats i 36 månader. Ölet har en tydlig syra och komplex fruktighet med röda äpplen, hö och försiktig mineralet.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

12 goda svenska sommaröl

Mat & Dryck juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

Mat & Dryck juni 12, 2025

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Tolv goda och prisvärda viner till sommarens fester

Mat & Dryck juni 5, 2025

Upptäck en ny smakvärld vid grillen

Mat & Dryck maj 31, 2025

Redaktörens Val

Tidigare FRA-anställd: U137 navigerade fel och regeringen ville inte se det

juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

juni 12, 2025

Svensk blir vaccinrådgivare – utnämnd av Kennedy

juni 12, 2025

V har sett filmen från bråket i Bryssel – vill inte kommentera

juni 12, 2025

Trump välkomnar ursäkt från Musk: ”Väldigt trevligt”

juni 12, 2025

Senaste Nytt

”Föreställer mig hur det måste vara att förlora en son”

juni 12, 2025

Vissa ljusglimtar för världshavens fiskar i rapport

juni 12, 2025

Här är alla årets Sommarpratare

juni 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?