Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Ökad press på redan osäkra finansmarknader

juni 13, 2025

Säverman: Urblekta löften om trivsel och äventyr

juni 13, 2025

Därför litar Trump mer på Susie Wiles än på någon annan

juni 13, 2025

Toppmilitärer döda efter Israels attack mot Iran

juni 13, 2025

Annika Ström Melin: Geert Wilders koleriska avhopp visar att högerpopulisternas bästa tid kan vara över

juni 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
17°C
Växlande molnighet
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Så lagar du Astrid Lindgrens godaste sommarminnen
Mat & Dryck

Så lagar du Astrid Lindgrens godaste sommarminnen

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 26, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

”Våren har kommit. ”O, hur härligt majsol ler” sjöng Uppsalastudenterna i radio på Valborgsmässoafton och det var nästan outhärdligt ljuvt att höra. Solen har strålat över hela helgen och det har äntligen blivit litet varmt efter denna fruktansvärda vinter. I går tågade nästan hela Stockholm till Gärdet för att demonstrera i ett enigt medborgartåg över alla partier. Fru Stäckig o. Göran var med mig och barnen och tittade på. Hela stan var som en bikupa.

Idag har Karin och jag varit i Judarnskogen och verkligen sett, att våren kommit. Det är något så egendomligt med våren i år; man kan inte låta bli att vara glad åt den men på samma gång känns det ännu mer outhärdligt att tänka på att människor dödar varandra, medan solen lyser och blommorna spirar.”

Ur Astrid Lindgrens krigsdagbok från 1940

Nässelsoppa med löskokt ägg

Nässelsoppa går att tillaga på många olika sätt – en del äter den nästan som en buljong, andra reder den. Men några saker har recepten gemensamt: nässlorna ska vara väldigt späda, grönsaksbuljongen måste vara av god kvalitet, och så ska soppan inte koka för länge.

• Läs hela receptet här

Inkokt gös med pepparrotscrème och dillmajonnäs

Den här inkokningslagen fungerar bra även till annan fisk, men tänk på att tiden i ugnen skiljer sig åt beroende på vad du kokar in och tjockleken på fisken. Förbered gärna rätten en eller ett par dagar före servering – då smakar den som bäst.

• Läs hela receptet här

Gräddkokta sommarprimörer

Den här salladen går att variera utifrån vilka grönsaker du har hemma och vad som är i säsong. I receptet finns förslag, men använd dina favoriter! Servera gärna tillsammans med stekt fläsk eller fisk.

• Läs hela receptet här

Krusbärskräm

”Krusbärskräm … och kräm … och annan kräm.” Det är vad Lisabet i Astrid Lindgrens bok ”Madicken” tycker är godast. Till frukost, mellanmål eller efterrätt – en syrlig krusbärskräm passar till de flesta tillfällen. Om du vill ha variation i smaksättningen är kardemumma, färsk vaniljstång, ingefära eller kanel kryddor att experimentera med.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Trädgårdsälskarens guide till den godaste potatisen

Mat & Dryck juni 12, 2025

Rätt säsong för glass – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck juni 12, 2025

12 goda svenska sommaröl

Mat & Dryck juni 12, 2025

Sanna Lindberg: Därför hittar du inte öl du känner igen på gårdsförsäljning

Mat & Dryck juni 12, 2025

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Redaktörens Val

Säverman: Urblekta löften om trivsel och äventyr

juni 13, 2025

Därför litar Trump mer på Susie Wiles än på någon annan

juni 13, 2025

Toppmilitärer döda efter Israels attack mot Iran

juni 13, 2025

Annika Ström Melin: Geert Wilders koleriska avhopp visar att högerpopulisternas bästa tid kan vara över

juni 13, 2025

DN startar ekonomipanel – ställ dina frågor till experterna

juni 13, 2025

Senaste Nytt

Johanna Frändén: Alla värnade de vuxnas rätt att bli föräldrar, ingen tänkte på barnen

juni 13, 2025

Expert: Mycket tyder på krig efter attacker

juni 13, 2025

Ledare: Isobel Hadley-Kamptz: Tillsammans kan vi nu ropa hurra – äntligen försvinner väskförbudet!

juni 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?