Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

IFK Göteborg anmäls efter planattacken

juni 10, 2025

MSB i stormöte efter överbelastningsattacker mot SVT

juni 10, 2025

USA-myndigheter övervakade Musks gäster i hemlighet

juni 10, 2025

Max Hjelm: En gangster är också en mecenat för Kultursverige

juni 10, 2025

John Nilsson saknar tålamod att beskriva hur det doftar på Klunkerkranich

juni 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
15°C
Klar himmel
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror
Mat & Dryck

Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Matkreatören Tove Nilsson har konstruerat rätter där i princip alla ingredienser finns i svensk version, även om produktionen i vissa fall är liten och inte skulle räcka till alla i ett ”skarpt läge”. Vissa råvaror går då inte att få tag på, som peppar, citrusfrukter och avokado. Dessa har vi ersatt med svenska alternativ. Syran kommer till exempel från till exempel vinäger eller rabarber, medan hetta kan fås genom svenskodlade chilifrukter. Och guacamolen till fredagstacon har ersatts av ärtguaca. Vissa produkter, som soja och miso, finns numera i växande svensk produktion (och vissa gör även egen i hemmaköket).

Undantaget är salt, där Sverige i dag inte har förutsättningar för storskalig inhemsk produktion, men som ändå fått ingå i recepten.

Svensk hamburgare

Att göra en hamburgare på i huvudsak svenska råvaror är inget större problem. Vi har nötkött, spannmål att baka bröd av och grönsaker. En hemgjord majonnäs smaksätts med vinäger i stället för citron och den klassiska hamburgerosten ersätts av ett svenskt alternativ.

• Läs hela receptet här

Svensk taco med bönor, ärtguaca och rabarbersalsa

En svensk fredagstaco är möjlig – med vissa kompromisser. Baka mjuka tortillabröd på svenskt vetemjöl och gör en ärtguaca i stället för att använda avokado som inte odlas kommersiellt i Sverige. Den klassiska limesyran är svår att få till, i stället har vi gjort salsa på rabarber och smaksatt med svenskodlad chili och gärna ramslök.

• Läs hela receptet här

Svensk risotto

Den omtalade Nobelgröten var egentligen en svensk risotto, gjord på korn i stället för ris. Detta är en variant, gjord på kornris som finns i välsorterade livsmedelsbutiker, med svamp och västerbottensost. Numera finns även svenskt vitt vin av bra kvalitet – även om det kanske är lite för dyrt för att använda som matlagningsvin.

• Läs hela receptet här

Svensk gyoza på kål och gris

Även en asiatisk klassiker som dumplingar går att göra på svenskt vis. Degen får man göra själv, och sedan fylls den med vitkål och fläskfärs – råvaror vi har gott om i Sverige. Men sojan då? Jodå, det finns faktiskt svensktillverkad soja, bland annat en sort gjord på gula ärter.

• Läs hela receptet här

Läs mer: Det innehåller en ”America first”-middag och och Elin Peters krönika om varför en kris kan boosta kreativiteten

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Därför ska du dricka mer vulkanvin

Mat & Dryck juni 7, 2025

”Ett sätt att introducera nya smaker och konsistenser”

Mat & Dryck juni 7, 2025

Så gör du egen glass som blir ett nyttigt mellanmål

Mat & Dryck juni 7, 2025

Från snaps till alkoholfritt – här är bästa dryckerna till årets julbord

Mat & Dryck juni 5, 2025

Nya smakupplevelser väntar i kryddhyllan

Mat & Dryck juni 5, 2025

Tolv goda och prisvärda viner till sommarens fester

Mat & Dryck juni 5, 2025

Upptäck en ny smakvärld vid grillen

Mat & Dryck maj 31, 2025

”Husmanskost är inkarnationen av den svenska vanligheten”

Mat & Dryck maj 29, 2025

Hundra år av köttbullar

Mat & Dryck maj 29, 2025

Redaktörens Val

MSB i stormöte efter överbelastningsattacker mot SVT

juni 10, 2025

USA-myndigheter övervakade Musks gäster i hemlighet

juni 10, 2025

Max Hjelm: En gangster är också en mecenat för Kultursverige

juni 10, 2025

John Nilsson saknar tålamod att beskriva hur det doftar på Klunkerkranich

juni 10, 2025

OS-ettans specialträning på stranden – släpar 20 kilo i en ”släde”

juni 10, 2025

Senaste Nytt

Nio av tio lärare kritiska till vinstuttag i skolan

juni 10, 2025

EU:s ministerråd kräver att planer på gruvbrytning i djuphavet pausas

juni 10, 2025

Martin Gelin: Det som sker i Kalifornien är på sätt och vis ett lokalt inbördeskrig

juni 10, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?