Matkreatören Tove Nilsson har konstruerat rätter där i princip alla ingredienser finns i svensk version, även om produktionen i vissa fall är liten och inte skulle räcka till alla i ett ”skarpt läge”. Vissa råvaror går då inte att få tag på, som peppar, citrusfrukter och avokado. Dessa har vi ersatt med svenska alternativ. Syran kommer till exempel från till exempel vinäger eller rabarber, medan hetta kan fås genom svenskodlade chilifrukter. Och guacamolen till fredagstacon har ersatts av ärtguaca. Vissa produkter, som soja och miso, finns numera i växande svensk produktion (och vissa gör även egen i hemmaköket).
Undantaget är salt, där Sverige i dag inte har förutsättningar för storskalig inhemsk produktion, men som ändå fått ingå i recepten.
Svensk hamburgare
Att göra en hamburgare på i huvudsak svenska råvaror är inget större problem. Vi har nötkött, spannmål att baka bröd av och grönsaker. En hemgjord majonnäs smaksätts med vinäger i stället för citron och den klassiska hamburgerosten ersätts av ett svenskt alternativ.
• Läs hela receptet här
Svensk taco med bönor, ärtguaca och rabarbersalsa
En svensk fredagstaco är möjlig – med vissa kompromisser. Baka mjuka tortillabröd på svenskt vetemjöl och gör en ärtguaca i stället för att använda avokado som inte odlas kommersiellt i Sverige. Den klassiska limesyran är svår att få till, i stället har vi gjort salsa på rabarber och smaksatt med svenskodlad chili och gärna ramslök.
• Läs hela receptet här
Svensk risotto
Den omtalade Nobelgröten var egentligen en svensk risotto, gjord på korn i stället för ris. Detta är en variant, gjord på kornris som finns i välsorterade livsmedelsbutiker, med svamp och västerbottensost. Numera finns även svenskt vitt vin av bra kvalitet – även om det kanske är lite för dyrt för att använda som matlagningsvin.
• Läs hela receptet här
Svensk gyoza på kål och gris
Även en asiatisk klassiker som dumplingar går att göra på svenskt vis. Degen får man göra själv, och sedan fylls den med vitkål och fläskfärs – råvaror vi har gott om i Sverige. Men sojan då? Jodå, det finns faktiskt svensktillverkad soja, bland annat en sort gjord på gula ärter.
• Läs hela receptet här
Läs mer: Det innehåller en ”America first”-middag och och Elin Peters krönika om varför en kris kan boosta kreativiteten