Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Lars Calmfors: Tredje vägens politik kan bryta låsningarna i skattepolitiken

juni 22, 2025

Underverken, del 2 av 56

juni 22, 2025

Natokrav bakom miljardregn över svenska försvaret

juni 22, 2025

Kulturdebatt. Bäste Benjamin Dousa, vem har slängt dig under bussen?

juni 22, 2025

Sverige ute ur basket-EM efter jätterysare

juni 22, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror
Mat & Dryck

Så lagar du de populära rätterna på bara svenska råvaror

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Matkreatören Tove Nilsson har konstruerat rätter där i princip alla ingredienser finns i svensk version, även om produktionen i vissa fall är liten och inte skulle räcka till alla i ett ”skarpt läge”. Vissa råvaror går då inte att få tag på, som peppar, citrusfrukter och avokado. Dessa har vi ersatt med svenska alternativ. Syran kommer till exempel från till exempel vinäger eller rabarber, medan hetta kan fås genom svenskodlade chilifrukter. Och guacamolen till fredagstacon har ersatts av ärtguaca. Vissa produkter, som soja och miso, finns numera i växande svensk produktion (och vissa gör även egen i hemmaköket).

Undantaget är salt, där Sverige i dag inte har förutsättningar för storskalig inhemsk produktion, men som ändå fått ingå i recepten.

Svensk hamburgare

Att göra en hamburgare på i huvudsak svenska råvaror är inget större problem. Vi har nötkött, spannmål att baka bröd av och grönsaker. En hemgjord majonnäs smaksätts med vinäger i stället för citron och den klassiska hamburgerosten ersätts av ett svenskt alternativ.

• Läs hela receptet här

Svensk taco med bönor, ärtguaca och rabarbersalsa

En svensk fredagstaco är möjlig – med vissa kompromisser. Baka mjuka tortillabröd på svenskt vetemjöl och gör en ärtguaca i stället för att använda avokado som inte odlas kommersiellt i Sverige. Den klassiska limesyran är svår att få till, i stället har vi gjort salsa på rabarber och smaksatt med svenskodlad chili och gärna ramslök.

• Läs hela receptet här

Svensk risotto

Den omtalade Nobelgröten var egentligen en svensk risotto, gjord på korn i stället för ris. Detta är en variant, gjord på kornris som finns i välsorterade livsmedelsbutiker, med svamp och västerbottensost. Numera finns även svenskt vitt vin av bra kvalitet – även om det kanske är lite för dyrt för att använda som matlagningsvin.

• Läs hela receptet här

Svensk gyoza på kål och gris

Även en asiatisk klassiker som dumplingar går att göra på svenskt vis. Degen får man göra själv, och sedan fylls den med vitkål och fläskfärs – råvaror vi har gott om i Sverige. Men sojan då? Jodå, det finns faktiskt svensktillverkad soja, bland annat en sort gjord på gula ärter.

• Läs hela receptet här

Läs mer: Det innehåller en ”America first”-middag och och Elin Peters krönika om varför en kris kan boosta kreativiteten

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ut och njut – spontan utflyktsmat i det gröna

Mat & Dryck juni 21, 2025

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Redaktörens Val

Underverken, del 2 av 56

juni 22, 2025

Natokrav bakom miljardregn över svenska försvaret

juni 22, 2025

Kulturdebatt. Bäste Benjamin Dousa, vem har slängt dig under bussen?

juni 22, 2025

Sverige ute ur basket-EM efter jätterysare

juni 22, 2025

Här är de 20 bästa museerna att besöka med barn i sommar

juni 22, 2025

Senaste Nytt

Hammarby tappade poäng – missade serieledning

juni 22, 2025

30 år sedan svenskt EU-medlemskap – men allt färre svenskar i Bryssel

juni 22, 2025

Så gick operation Midnight Hammer till

juni 22, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?