Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

december 5, 2025
Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Smakerna du inte vill ha i ditt öl
Mat & Dryck

Smakerna du inte vill ha i ditt öl

NyhetsrumBy Nyhetsrumoktober 2, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Smakerna du inte vill ha i ditt öl

En skicklig bryggare kan få ett öl att smaka nästan vad som helst – milkshake, smoothie, cocktail eller rent av som en hel dessert. Men det finns också smaker som du oftast inte vill hitta i ditt öl.

Förutom att det kan bli fel under bryggningen är öl känsligt för luft, ljus, värme, smuts och tid vilket gör att ett öl som är bryggt helt korrekt ändå kan bli dåligt av fel hantering. Då kan det till exempel smaka av smörkola. Andra defekter kan göra att ölet smakar gröna äpplen eller burkmajs.

Storbryggeriernas öl, som produceras med högteknologisk utrustning, har i regel få, eller inga, defekter när de lämnar bryggeriet. Ofta har ölet också en bra hållbarhet eftersom det både filtreras och pastöriseras. Utmaningen är istället att dessa öl serveras på restauranger och barer som inte alltid håller sina fatanläggningar tillräckligt rena. När ett öl serveras på fat är det viktigt att slangarna rengörs regelbundet, annars kommer ölet, när det kommer i kontakt med bakterier i slangarna, att bilda en kemisk förening kallad diacetyl. Det ger ölet en tydlig smak av smörkola, popcorn eller toffee. Då är det viktigt att säga till personen i baren, uppmana dem att rengöra sina slangar och i stället be om ett öl på flaska eller burk.

Men diacetyl kan också komma från jäsningen, vilket är fallet med tjeckisk pilsner eller engelsk ale. I dessa öl anses smörkolatoner i mindre nivåer vara en del av stilens karaktär.

För öl från mindre bryggerier är hållbarheten generellt kortare, speciellt om de förvaras i rumstemperatur, vilket påskyndar både åldrandet och utvecklingen av eventuella defekter. Ofta är det syre som ställt till det i något steg vilket kan ge ett oxiderat öl. Det känns enklast igen på färgen som blir brun-grå-dassig samtidigt som den fruktiga smaken försvinner.

Gröna äpplen och burkmajs är två andra smaker att se upp med, och som båda kan kopplas till fel i bryggningsprocessen. Med undantag för vissa stilar, som exempelvis vildjästa öl, berliner weisse och gose, ska öl heller inte vara syrligt – även det är ett tecken på fel i produktionen.

Ett defekt öl är inte farligt att dricka. Men när det inte smakar som det ska bör ölet lämnas tillbaka, antingen till Systembolaget eller i baren. Guldstjärna till den som också återkopplar till bryggeriet.

Slutligen har vi de allra humligaste och hazy ölen som enkelt ljusskadas. Faktum är att du kan känna hur fruktigheten försvinner och ersätts av en skunkighet som kan liknas vid kattkiss, när du dricker ölet i solen. Den defekten är självförvållad och kan undvikas genom att dricka ölet i skuggan, inomhus eller tillräckligt snabbt.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025

Senaste Nytt

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?