Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Erik Åsard: Här ser vi ett gäng amatörer som skriker efter professionella medarbetare

juni 24, 2025

Karsten Warholm blir av med världsrekordet

juni 24, 2025

Erik Esbjörnsson: Sammanbrott i relationen mellan politiker och väljare i Kenya

juni 24, 2025

Ny rapport: Svårt att få unga vuxna att gå på museer

juni 24, 2025

Nu ska domarna börja följa regeln: ”Kommer vara strikt”

juni 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
14°C
Lätt regn
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » ”Att göra saker själv blir nästan alltid billigare”
Mat & Dryck

”Att göra saker själv blir nästan alltid billigare”

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 15, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

När Hanna Olvenmark började dela recept 2015 var konceptet enkelt: Hon ville visa hur man kunde äta mer resursmart för planeten, kroppen och plånboken. Alla rätterna hon skrev om i början kostade under tio kronor per portion att laga och vinjetten blev så klart ”Portionen under tian”. Nu har priserna stigit och hon räknar inte ut exakt portionspris längre men principen är den samma – en princip som funkar lika bra för tisdagsmatlådan som för den som vill fixa kalasmat eller en vårbuffé utan att det kostar skjortan.

– Att göra saker själv blir nästan alltid billigare, säger hon men flaggar samtidigt för att man då ju betalar med sin egen tid.

Hur man lägger upp planeringen inför kalaset beror på vilka förutsättningar man har. Ska man ha stort kalas är det naturligtvis skönt om man kan ta ledigt någon dag i förväg för att preppa. Annars kan man ta en medelväg: laga eget i den mån man har tid, och köpa en del färdigt.

– Det behöver inte vara allt eller inget, säger Hanna Olvenmark. Men om man lär sig laga egen mat så har man en bra grund för att äta nyttigt och billigt både till vardags och till fest.

Till de dyrare sakerna på en buffé hör ofta animalierna, men inte heller här tycker Hanna Olvenmark att man behöver tänka allt eller inget.

– Serverar man många olika saker tenderar folk att äta många olika saker. Variera de dyrare animalierna med flera andra billigare alternativ och se till att det finns mycket att välja mellan.

Fördelen med att servera buffé är flera. Bland annat är det lätt att ha alternativ som passar även för gäster som kanske inte äter kött eller har allergier. Hanna Olvenmark ser även andra fördelar.

– Bufféer är bra för man kan få in många olika alternativ så att det känns bjussigt. Jag tycker att det är kul att överraska, att servera nåt som gästerna kanske inte testat förut. Till exempel biffar med baljväxter som proteinkälla, och då kan man spara lite pengar samtidigt.

Läs mer: Så fixar du festen utan att det kostar skjortan – tips och recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Bästa ölet till julbordet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Så lagar du Nobelsnackisen – även känd som ”wokegröten”

Mat & Dryck juni 21, 2025

I köksalmanackan sätts vardagslivet på pränt

Mat & Dryck juni 21, 2025

Familjen som styrt våra matvanor i snart ett sekel

Mat & Dryck juni 21, 2025

Smakerna som följt Zeina Mourtada genom livet

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ölskolan med veckans superkombo: Hazy dipa och blåmögelost

Mat & Dryck juni 21, 2025

Jens Linder: Till utflyktens försvar

Mat & Dryck juni 21, 2025

Ut och njut – spontan utflyktsmat i det gröna

Mat & Dryck juni 21, 2025

Bonaccorso: Familjär italienare bevisar att entusiasm ofta vinner över perfektion och elegans

Mat & Dryck juni 19, 2025

Redaktörens Val

Karsten Warholm blir av med världsrekordet

juni 24, 2025

Erik Esbjörnsson: Sammanbrott i relationen mellan politiker och väljare i Kenya

juni 24, 2025

Ny rapport: Svårt att få unga vuxna att gå på museer

juni 24, 2025

Nu ska domarna börja följa regeln: ”Kommer vara strikt”

juni 24, 2025

Simona Mohamsson ny L-ledare: ”Inte självklar”

juni 24, 2025

Senaste Nytt

Nisse: Några små missar på en resa längst in i Norrland

juni 24, 2025

Uppgifter: EU kan ompröva partnerskapet med Israel efter granskning

juni 24, 2025

Arbetsförmedlingen brister i att hjälpa funktionsnedsatta

juni 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?