Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Frågan: Vem ska bort i svenska sprintlaget?

Frågan: Vem ska bort i svenska sprintlaget?

december 10, 2025
Catia Hultquist: Epstein-mejlen om Sofia drar in svenska kungahuset i skandalvågen

Catia Hultquist: Epstein-mejlen om Sofia drar in svenska kungahuset i skandalvågen

december 10, 2025
Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

december 10, 2025
Sara Martinsson: Blir Leander Djønne Norges nästa litterära export?

Sara Martinsson: Blir Leander Djønne Norges nästa litterära export?

december 10, 2025
Fredspristagarens dotter tar emot Nobelpriset i Oslo

Fredspristagarens dotter tar emot Nobelpriset i Oslo

december 10, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Elin Peters: Därför spökar förra årets wokegröt för årets Nobelkockar
Mat & Dryck

Elin Peters: Därför spökar förra årets wokegröt för årets Nobelkockar

NyhetsrumBy Nyhetsrumdecember 10, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Elin Peters: Därför spökar förra årets wokegröt för årets Nobelkockar

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Att komponera menyn till Nobelbanketten är ett av de mest prestigefulla – och svåraste – uppdragen inom svensk gastronomi. De logistiska utmaningarna är många: Över 1 000 personer ska serveras mat som är både hyfsat varm och god, tajmningen ska sitta, servitörerna ska lyckas bära maten på tunga brickor och servera den elegant, maten ska fraktas från ett kök flera våningar upp i huset och så vidare.

Men för årets Nobelkockar är uppdraget svårare än någonsin. Och det beror på Jessie Sommarström och den ”moderna kulturgröt” hon serverade förra året, när hon var ansvarig för menyn.

En bankettmeny ska vara lyxig och ska gärna imponera på gästerna. Sjötunga, järpe och falsk sköldpaddssoppa stod på de tidiga menyerna, medan piggvar och snöripa dök upp på 1970-talet. Eftersom det är svårt att servera tekniskt komplicerade rätter till så många är det viktigt vilka råvaror man väljer och på senare tid har Nobelbanketten också använts som ett sätt att visa upp Sveriges bästa råvaror. Kalixlöjrom, kantareller och svensk hjort är några av ingredienserna på senare år.

Men så kom Jessie Sommarström, som ville skicka med gästerna ett bredare budskap än så.


Som Nobelkock i år går det inte att INTE förhålla sig till kulturgröten

Hennes Nobelmeny var ett statement, ett sätt att inte bara lyfta svenska råvaror utan också visa på aktuell forskning, lyfta hälsofrågor och de klimatförändringar som har kopplingar till vårt livsmedelssystem. Den väckte starka reaktioner – särskilt bland dem som inte fick chans att äta den – och kallades både woke och förnumstig.

Att förvänta sig att någon av årets rätter blir en lika stor snackis som ”wokegröten” är nog att hoppas på för mycket, men även om årets kockar gör allt de kan för att undvika att årets meny blir ett statement kommer den bli det ändå. För som Nobelkock i år går det inte att INTE förhålla sig till kulturgröten.

Jessie Sommarström visade vad som går att göra, att även den finaste av måltider kan vara något mer än bara god mat. Årets bankettmeny kommer att bedömas i förhållande till det.

Om kockarna som fått förtroendet i år, mycket välmeriterade Tommy Myllymäki och Pi Le som har flera Michelinstjärnor i bagaget, nöjer sig med att bara laga utsökt god och vacker mat är det förstås kul för alla dem som får smaka den. Fast för alla oss andra som betraktar banketten på avstånd, kommer det att kännas lite fantasilöst.

Läs mer: Så lagar du ”wokegröten”

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

Mat & Dryck december 10, 2025
Så griljerar du den perfekta skinkan

Så griljerar du den perfekta skinkan

Mat & Dryck december 7, 2025
Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Catia Hultquist: Epstein-mejlen om Sofia drar in svenska kungahuset i skandalvågen

Catia Hultquist: Epstein-mejlen om Sofia drar in svenska kungahuset i skandalvågen

december 10, 2025
Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

Mathistoriker och miljömärkning belönades av Allt om Mat

december 10, 2025
Sara Martinsson: Blir Leander Djønne Norges nästa litterära export?

Sara Martinsson: Blir Leander Djønne Norges nästa litterära export?

december 10, 2025
Fredspristagarens dotter tar emot Nobelpriset i Oslo

Fredspristagarens dotter tar emot Nobelpriset i Oslo

december 10, 2025
Elin Peters: Därför spökar förra årets wokegröt för årets Nobelkockar

Elin Peters: Därför spökar förra årets wokegröt för årets Nobelkockar

december 10, 2025

Senaste Nytt

Nobelekonomen Joel Mokyr: Tekniken måste lösa mänsklighetens två stora problem

Nobelekonomen Joel Mokyr: Tekniken måste lösa mänsklighetens två stora problem

december 10, 2025
Flanören: Plötsligt gör vi svenniga saker utan att vara ironiska

Flanören: Plötsligt gör vi svenniga saker utan att vara ironiska

december 10, 2025
Åsa Wikforss: Så gör Putin och techoligarkerna för att roffa åt sig allt de kan

Åsa Wikforss: Så gör Putin och techoligarkerna för att roffa åt sig allt de kan

december 10, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?