Antalet fasta kommittéer ska utökas från sju till 35, och ett undantag ska göras för att kunna godkänna två VM-värdländer samtidigt.

Förslag inför internationella fotbollsförbundet Fifas kongress i Bankok på fredag tolkas av en del som en tillbakagång till tiden före korruptionsskandalerna som skakade förbundet.

Den nuvarande Fifaordföranden Gianni Infantino, som då var generalsekreterare för det europeiska förbundet Uefa, var själv med i den panel som föreslog att minska antalet kommittéer, som då var 26, för att öka effektiviteten.

Kommittéerna med förbundsrepresentanter från hela världen sågs som ett sätt för dåvarande ordföranden Sepp Blatter att skapa lojalitet.

Reformer av Fifa röstades igenom samtidigt som Gianni Infantino valdes till ordförande 2016.

Det finns ett tryck från hela världen på att få plats i Fifakommittéer, det vill många också i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag tror helt enkelt att de har lyssnat. Vi känner igen det från vår egen svenska diskussion, vi har ju under det här året valt att gå ner lite i antalet kommittéer och nämnder. Ibland växer de ut, ibland så minskar man ner. Men vi ser ingen sådan problematik i förlängningen.

Fifa arrangerar allt fler matcher, och har bland annat beslutat att utöka klubblags-VM kraftigt. Nästa år är mästerskapet för herrar en hel månad långt, med 32 deltagande lag.

Fredrik Reinfeldt är ”inte alls säker på” att det är bra.

Även Uefa utökar sina turneringar, vilket ökar belastningen på spelarna och minskar utrymmet för de inhemska ligorna.

– Det finns absolut en risk för spänning mellan Fifa och Uefa kring hur mycket som kan bakas in i en redan välfylld matchkalender. Men det är mer en dialogfråga mellan Uefa och Fifa, uppfattar jag. Den allmänna känslan är att det inte är alldeles enkelt att fylla på så mycket mer.

En annan ändring hos Fifa gjordes efter det kontroversiella valet av både Ryssland och Qatar som värdar för två efterföljande VM för herrar, 2018 och 2022. Numera kan man enligt Fifas stadgar inte utse två VM-värdar samtidigt, men ett förslag inför kongressen är att göra ett undantag från den regeln.

– Vår utgångspunkt är att det viktiga är att det finns flera sökande till varje VM, så att processen på det sättet blir demokratisk, säger Fredrik Reinfeldt.

Kongressen kommer inte att rösta om VM-värdar för herrar på fredag, men senare i år ska beslut tas om att ge VM till flera länder på tre olika kontinenter 2030, och till Saudiarabien 2034. Kongressen ställs inför redan färdiga paket, och det ser Sverige som ett problem.

– Det tycker vi är det viktigaste, och inte lika viktigt huruvida man väljer två på samma gång. Jag förutsätter att det inte kommer vara det gängse trots allt.

Däremot ska en omröstning ske om damernas VM 2027. Sverige kommer att rösta på Belgiens, Nederländernas och Tysklands gemensamma bud, som står mot Brasiliens.

– Vi tycker att de har förberett ett bra bud. Och det är någon slags fördelningsdiskussion, det var i Nya Zeeland och Australien, vi vet att det finns intresse från USA för senare, då skulle det vara lämpligt med Europa, säger Fredrik Reinfeldt.

Den enda motionen på kongressen kommer från Palestinas förbund, om sanktioner mot Israel. Sverige kommer inte att stödja den.

Share.
Exit mobile version