Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Netflix köper Warner Bros

Netflix köper Warner Bros

december 5, 2025
Trump kan få Fifas fredspris av kompisen Infantino

Trump kan få Fifas fredspris av kompisen Infantino

december 5, 2025
Kockar och mat fastnade i hiss – dagar innan Nobelfesten

Kockar och mat fastnade i hiss – dagar innan Nobelfesten

december 5, 2025
Kulturdebatt. Pippis och Palmes radikala lekande ställde allt på huvudet 1945 och 1968

Kulturdebatt. Pippis och Palmes radikala lekande ställde allt på huvudet 1945 och 1968

december 5, 2025
Guide: VM-lottning – med Trump på plats

Guide: VM-lottning – med Trump på plats

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Frysen gör dig till coolaste kocken
Mat & Dryck

Frysen gör dig till coolaste kocken

NyhetsrumBy Nyhetsrumnovember 29, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Frysen gör dig till coolaste kocken

Långsam upptining ger ofta bäst saftighet och textur. Säkraste metoden är i kyl, där temperaturen hålls jämn och skyddar mot bakterietillväxt. Om det måste gå fort, tina en stund i kallt vatten, men lägg sedan tillbaka råvaran i kylen.

Grönsaker tinar normalt på ett par tre timmar i kyl. Fisk och kyckling tar längre tid, ofta minst det dubbla. Planera gärna i förväg – över natten i kyl är helt okej. Häll bort eventuell vätska som bildats, och torka gärna av råvaran innan tillagning för bättre stekyta.

Frysta grönsaker är nästan alltid förvällda innan frysning. Det inaktiverar enzymer som annars skulle bryta ner smak, färg och konsistens även vid låg temperatur. Därför går de snabbare att tillaga än färska och många kan serveras så snart de är ordentligt uppvärmda, till exempel vaxbönor, brytbönor, edamame, ärter, majs och spenat. Grönsaker med grövre struktur, som broccoli och blomkål, blir däremot bättre om de får koka eller stekas en kort stund.

Se upp med frysta produkter som ser krokiga, ojämna eller spruckna ut, eller som har mycket iskristaller. Det kan tyda på att de har råkat tina under transport och sedan frysts om. Gå tillbaka till butiken med dem.

Frysta bär, särskilt importerade, kan innehålla virus. Koka alltid upp dem innan de ska konsumeras.

Mikro och varm ugn tinar visserligen snabbt, men ger ofta ojämn upptining och torrare resultat. Använd dem bara i nödfall, och då på låg effekt för att starta tiningen, inte avsluta den.

Många grönsaker, som spenat, ärter och svamp, blir bäst när de går direkt från fryst till panna eller gryta. Då slipper de släppa ifrån sig vatten vid upptining.

Frysbränna är inte farligt men kan smaka trist – skär bort torra partier. Ta gärna bort lös is innan tillagning för att undvika vattnighet.

Tinad fisk får tillbaka spänsten med ett snabbt saltbad: cirka 1 liter kallt vatten + 30 g salt, 5–10 minuter. Torka av och tillaga direkt.

För hemmakockar som själva fryser in är det klokt att platta ut påsar med färs, grytbaser eller buljong innan infrysning. De tinar jämnare, snabbare och med bättre kvalitet.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025
Veckans superkombo: Saffransriddare och sauternes

Veckans superkombo: Saffransriddare och sauternes

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Trump kan få Fifas fredspris av kompisen Infantino

Trump kan få Fifas fredspris av kompisen Infantino

december 5, 2025
Kockar och mat fastnade i hiss – dagar innan Nobelfesten

Kockar och mat fastnade i hiss – dagar innan Nobelfesten

december 5, 2025
Kulturdebatt. Pippis och Palmes radikala lekande ställde allt på huvudet 1945 och 1968

Kulturdebatt. Pippis och Palmes radikala lekande ställde allt på huvudet 1945 och 1968

december 5, 2025
Guide: VM-lottning – med Trump på plats

Guide: VM-lottning – med Trump på plats

december 5, 2025
En tredjedel av djuren drevs bort vid försök med gruvbrytning i djuphavet

En tredjedel av djuren drevs bort vid försök med gruvbrytning i djuphavet

december 5, 2025

Senaste Nytt

Filmlistan vecka 49: ”Mästaren och Margarita” är ny på bio

Filmlistan vecka 49: ”Mästaren och Margarita” är ny på bio

december 5, 2025
Vill kunna ta gängtoppars medborgarskap

Vill kunna ta gängtoppars medborgarskap

december 5, 2025
Unibet anordnade pokerturnering med misstänkt illegal spelklubb

Unibet anordnade pokerturnering med misstänkt illegal spelklubb

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?