”Responsen har varit otrolig”
Skepparps vingård, Skåne
Vinmakare/grundare: Bengt Åkesson
Antal flaskor per år: 20 000–25 000
Skepparps vingård på Österlen har varit drivande i utvecklingen av svenskt vin sedan starten 2011. Varje sommar arrangeras en svensk vinfestival på gården och nästa år firar festivalen 10-årsjubileum. Druvan solaris står i centrum, och utöver vin i olika stilar produceras även cider och destillat. Nyligen utökades vinodlingen ordentligt med 20 000 nyplanterade vinstockar.
När började ni med gårdsförsäljning?
– 15 juni hade vi godkända handlingar och stod redo. Sedan dess har vi haft öppet alla dagar under sommaren och responsen har varit otrolig!
Hur har gårdsförsäljningen påverkat verksamheten?
– Vi har ökat antalet besökare och ökat omsättningen. Enligt lagen behöver vi ha en ”30 minuters kunskapshöjande aktivitet” för att folk ska få shoppa. Tidigare kunde man enbart boka en längre rundvandring med provning. Nu fick vi schemalägga flera kortare turer för att kunna ta hand om alla gäster. Hos oss har turen fått namnet kunskapsturen och inkluderar besök på vingården och odlingen.
Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?
– Drygt hälften av besökarna handlar, och två till tre flaskor. Vissa viner har vi sålt slut, det beror lite på hur tillgången har varit. Men merparten av vårt mousserande säljer vi till Systembolaget.
Kommer ni förändra något i upplägget framöver?
– Vi ska försöka göra allt ännu bättre. Ha längre öppettider, kanske även under lågsäsong fast färre dagar i veckan. Vi har även planterat nästan dubbelt så mycket vinmark, så i bästa fall kan vi snart producera 50 000 flaskor per år.
”En helt annan trafik till vingården”
Särtshöga vingård, Östergötland
Vinmakare/grundare: Niclas Albinsson
Antal flaskor per år: 8 000–10 000
En kort avstickare från E4:an mot Väderstad ligger Särtshöga. Här, mitt bland sädesfälten, finns 10 000 vinrankor planterade varav merparten solaris från 2013. Alla viner som produceras är mousserande enligt traditionell metod, precis som i Champagne. Det är också därifrån man hämtar inspiration och konsultation. Vinerna säljs på gårdens restaurang, till ett fåtal krogar och numera till besökare som bokat in en provning.
När började ni med gårdsförsäljning?
– Vi fick tillståndet 13 juni, så knappt två veckor efter att lagen trädde i kraft, och då blev det ett mayhem här! Vi fick en helt annan trafik till vingården.
Hur har det påverkat verksamheten?
– Tidigare har vi haft liknande provningar och turer i vingården men inte kunnat sälja, så det är bara positivt för oss. Nu får gästerna se hur det går till att göra vin, provsmaka och eventuellt handla. Vår grundidé om att kunna sköta allt själva och gå runt på två personer utan att utöka odlingsytan eller anställa personal har nu blivit en rimlig ekvation. Vi ökar nog omsättningen med 15 procent i år.
Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?
– Genomsnitt två flaskor per besök. Efter gårdsförsäljningen har vi haft cirka 20 personer om dagen, öppet tre dagar i veckan. Vinerna räcker precis till, för vill fortsätta kunna leverera till krogar som vi gör i dag, kanske hälften av försäljningen på gården och hälften till externa restauranger.
Kommer ni förändra något i upplägget framöver?
– Vi får nog vara beredda på att hajpen kommer att mattas av men vi kommer fortsätta ta emot besök under hösten. Det viktigaste är att vi får tillräckliga och bra skördar. Just nu har vi problem med getingar som sticker hål på druvorna, så jag har precis köpt 30 kilo hallonsylt som jag portionerat ut bland rankorna. Men det ser lovande ut!
”Rosévinet sålde slut efter en månad”
Långmyre vineri, Gotland
Vinmakare: Emma Serner
Antal flaskor per år: 6 000–8 000
Under våren 2018 planterade Emma Serner och Andrea Guerra fem hektar kalkrik sandjord på södra Gotland. Ett ambitiöst projekt där de planterade druvsorterna skiljer sig mot övriga svenska vingårdar då de härstammar från en plantskola i norra Italien. Fokus ligger på att göra stilla viner i alla färger, inklusive orangevin, och vinerna säljs med jämna mellanrum via Systembolaget.
När började ni med gårdsförsäljning?
– Vi skickade vår ansökan 1 juni och fick godkänt för gårdsförsäljning på midsommardagen. Det var en hyfsat smidig process för oss.
Hur har det påverkat verksamheten?
– Vi har framför allt effektiviserat våra bokningar. Det har varit ett sådant enormt tryck! Vi har haft två olika typer av besöksprovningar, en kort på en timme och en längre på två timmar, och de flesta som kommer hit vill ta den längre turen. Det är jättekul att kunna berätta om vingården även om det är svårt att hinna med allt annat.
Hur mycket vin har sålt till besökare sedan starten?
– Vi tänkte en flaska per besökare och la undan 1 000 flaskor för gårdsförsäljning, men det har gått typ 1,5 flaskor per person. Rosévinet sålde slut efter en månad och sedan det vita i augusti. Nu är det slutsålt för i år tyvärr.
Kommer ni förändra något i upplägget framöver?
– Vi kommer lägga undan mer vin så att det räcker året ut, och vi tänker ha fler bokningsbara dagar under sommaren. Vi kommer även ha öppet på helgerna under nästa vår. Det är svårt att veta om det är nyhetens behag, men vi hoppas folk fortsätter komma nästa år.
”Alla som har varit med på provningar har köpt vin efteråt”
Ästad vingård, Halland
Vinmakare: Claes Bartoldsson
Antal flaskor per år: 25 000–30 000
Hos Ästad vingård odlas alla druvor ekologiskt, dels på en inlandsodling nära vineriet och dels på en kustnära odling i Morup. Fokus ligger på druvan solaris och främst tillverkas mousserande viner enligt traditionell metod samt en mindre del stilla vitt. Parallellt med vinproduktionen drivs en turistverksamhet med spaanläggning, hotell och stjärnrestaurangen Äng där vinlistan innehåller flera av Sveriges bästa viner.
När började ni med gårdsförsäljning?
– Det dröjde ett tag för oss att få igenom vår ansökan. Vi blev godkända den sista juli, så vi har haft vinbutiken öppen ungefär en månad.
Hur har det påverkat verksamheten?
– Lite lagom, inget större kaos. Vi har ju folk som kommer hit ändå tack vare hotell och spa så det är svårt att säga hur mycket mer folk som gårdsförsäljningen bidragit till. Men vi är supernöjda, alla som har varit med på våra provningar har köpt vin efteråt. Som vinbonde tycker jag upplägget är trevligt, att man har en informativ provning innan man kan köpa vin.
Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?
– 700 flaskor på några veckor, ungefär 35 flaskor per dag. Det är nästan dubbelt mot vad vi säljer i våra restauranger. För oss är det ett stort mervärde som förlänger upplevelsen om gästerna köper vin på plats jämfört med om vi skulle sälja via Systembolaget, vilket vi inte gör i dagsläget.
Kommer ni förändra något i upplägget framöver?
– Vi har inga specifika planer mer än att arbeta vidare med att kontinuerligt höja upplevelsen för våra gäster. Produktionsmässigt kommer vi göra flera stilla viner än i dag. Annars är det mest fokus på arbetet i vingårdarna och hålla tummarna för gynnsamt väder. I år blir det en mindre skörd tyvärr.
Läs mer:
Läs mer om vin
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!
















