I receptet har vi använt lammrostbiff, men denna detalj kräver en del putsning av köttet. Vill du slippa detta kan du använda filé i stället. När man serverar kött som inte är genomstekt ska man vara extra noga med hygienen. För gravida och andra personer med nedsatt immunförsvar rekommenderas att genomsteka köttet eller frysa in det minst tre dygn innan tillagning, då dör parasiterna.

Ingredienser.Lammtartar

4 småportioner

200 g lammrostbiff
10 cm gurka
ett litet knippe gräslök
salt och svartpeppar
olivolja

Till servering:
auberginekräm (se recept nedan)
tomatvinägrett (se recept nedan)
färska örter och/eller ätbara blommor till garnering

1. Putsa bort alla silverhinnor och fett från lammet. Hetta upp en stekpanna ordentligt på maxvärme. Salta och peppra köttet på alla sidor. Stek lammet 1 min på varje sida så att köttet får grillad smak men en röd kärna.

2. Kyl ner köttet, gärna i frysen – det går lättare att tärna om köttet är halvfryst. Tärna lammet så fint du kan med en vass kniv.

3. Kärna ur och tärna gurkan fint. Skär gräslöken fint.

4. Blanda det tärnade köttet med gurka och gräslök. smaksätt med olivolja och möjligtvis salt och peppar.

5. Montering: Smeta ut en klick auberginekräm i botten på en tallrik eller skål. Gör en fördjupning i mitten och lägg tartaren där. Skeda tomatvinägrett runt och avsluta med färska örter eller ätbara blommor, t ex shizo och blomsterkrasse, och några varv med pepparkvarnen.

Auberginekräm

Ingredienser.Auberginekräm

1 stor aubergine
salt
rapsolja
1 vitlöksklyfta

1. Skala auberginen och skär den i 2 cm tjocka skivor. Salta skivorna ganska rikligt och låt dom sedan ligga i ca 1 timme.

2. Skölj eller torka av auberginen med papper. Stek i rikligt med rapsolja på medelvärme tills auberginen är gyllenbrun och helt mjuk. Lägg över auberginen i en bunke och spara oljan.

3. Pressa i vitlöken. Slå och rör sönder auberginen med en ballongvisp, och vispa tills du fått en lite grov kräm. Använd lite av stekoljan för att göra krämen lenare. Om krämen skär sig lite så kan man vispa i några droppar kallt vatten, men denna kräm mår inte dåligt av att vara lite sprucken heller.

Tomatvinägrett

Ingredienser.Tomatvinägrett

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

olivolja

1 dl tomatjuice

1/4 g saffran

1 msk vit balsam- eller äppelcidervinäger

salt och svartpeppar

1 tomat

1. Skala schalottenlöken och skiva den i tunna ringar. Skiva vitlöken tunt.

2. Fräs lök och vitlök på medelvärme i olivolja till mjuk men utan att den får färg. Häll på tomatjuice och saffran, låt puttra några minuter. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

3. Kärna ur den färska tomaten så du bara har det fasta fruktköttet kvar, tärna smått och vänd ner i vinägretten.

Läs mer: Fler härliga brunchrecept

Share.
Exit mobile version