Magnus Ranstorp, docent vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan, är en av Sveriges mest kända experter på terrorism. Den 22 februari valdes han in som ledamot i Sidas styrelse.

Men Magnus Ranstorp har också varit en flitig kritiker av Sidas arbete. Bland annat har han kritiserat Sida för bristande öppenhet.

”Är det rimligt att Sida-kranarna med miljarder i stöd av skattemedel till bistånd står vidöppna år efter år när kollen vad vi faktiskt får för pengarna är så undermåliga och ifrågasatta?”, skrev han på Twitter, numera X, den 5 november 2021.

Han har också kritiserat Sidas samarbete med organisationen Islamic Relief Worldwide, vars styrelse avgick i augusti 2020 efter att det avslöjats att flera företrädare uttryckt sig antisemitiskt i sociala medier.

”Eftersom Sida finansiellt stödjer Islamic Relief har ni fördömt – som FN gjort – de antisemitiska kommentarer som Heshmat Khalifa, IRW:s förtroenderådsledamot, yttrade på social media?”, skrev han den 13 augusti 2020.

De inläggen, och flera andra där Magnus Ranstorp kritiserar Sida, är i dag borttagna, men finns arkiverade i internetarkivet Internet Archive. Inga-Lill Hagberg, pressekreterare på Sida, uppger att inläggen inte har tagits bort på deras initiativ.

När DN frågar Magnus Ranstorp varför han har raderat inläggen säger terrorforskaren först att han inte vet.

– Mina avvägningar i relation till om jag behåller tweets eller inte behåller tweets är någonting som inte jag minns.

Inläggen har tagits bort någon gång efter månadsskiftet januari/februari i år. DN har läst upp borttagna inlägg för Magnus Ranstorp. När det gäller tweeten om att Sidas kontroller är ”undermåliga och ifrågasatta” säger Ranstorp att han inte skulle ha formulerat sig så i dag.

– Det kan vara en anledning till att jag tagit bort den.

Men du minns inte att du tagit bort den?

– Jag minns inte generellt sett om jag har gjort det eller inte. Det är möjligt att jag har gjort det.

Kan du ångra att du uttryckte dig så om Sida?

– Den tweeten som du läste upp, definitivt. Den var för skarp, den var för hård, den var kanske för oprecis. Inte för att rättfärdiga tweeten, men runt omkring handlade det om transparens, öppenhet och att man måste se var medlen går, säger han.

– Jag var för kategorisk. Och det kanske inte var en rättvisande bild, och den kan misstolkas. Det var säkert därför den togs väck, för att inte skapa missförstånd.

Terrorforskaren är en av tre nyinvalda ledamöter i Sidas styrelse, utsedd av regeringen. Sedan han blivit styrelseledamot har han inte kommenterat några frågeställningar som handlar om Sidas arbete, påpekar Ranstorp. Han säger att han kontinuerligt går tillbaka och raderar gamla inlägg.

– Det är inget konstigt med det, att gå tillbaka och titta om det är något som kan misstolkas.

Du har varit starkt kritisk till Sida i många sammanhang. Känns det besvärande för dig i dag när du sitter som ledamot i styrelsen?

– Jag har haft en skarp profil i relation till att pengar ska gå till rätt mottagare, säger han, och tar sin upprepade kritik mot bidrag till studieförbund som exempel.

– Det har säkerligen bidragit till att regeringen valde att jag skulle sitta med. Jag kan ställa väldigt kritiska frågor om transparens och spårbarhet av offentliga medel.

Fakta.Sidas styrelse

● Styrelsen är biståndsmyndighetens Sidas högsta ledningsorgan, och har ansvar för att verksamheten ”bedrivs effektivt och rättssäkert samt att myndigheten hushållar väl med statens medel”.

● Utses av regeringen och består av nio personer, bland annat Sidas generaldirektör. Ordförande är tidigare moderata biståndsministern Gunilla Carlsson.

● Styrelsen beslutar om Sidas verksamhetsplan och budgetunderlag.

Källa: Sida

Läs mer:

Regeringens nya Palestinabistånd möter kritik: ”Uppseendeväckande”

Trots varningar – svenskt bistånd betalas ut via kritiserat nätverk

Share.
Exit mobile version