I norra Gaza är svälten ”nära förestående”, konstaterade en FN-stödd rapport nyligen. Samtidigt är det svårt att få in mat och mediciner genom de två öppna gränsövergångarna i södra Gaza.

– Det stora problemet är att Israel bara släpper in en bråkdel av det som behövs, säger Morgan Johansson.

Socialdemokraterna uppmanar nu den svenska regeringen att ta ett eget initiativ för att få in mat via havet, genom att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att samordna en biståndsflotta.

– De länder i Europa som vill kan haka på och utrusta fartyg med livsmedel och läkemedel och allt som behövs och transportera detta ner till Gaza så fort som möjligt, säger Morgan Johansson.

Den spanska välgörenhetsorganisationen Open Arms levererade i mitten av mars 200 ton livsmedel sjövägen, i samarbete med organisationen World Food Kitchen och med hjälp av FN:s livsmedelsprogram WFP.

Opens Arms chef Oscar Camp har sedan vädjat till rika länder och större organisationer att göra samma sak och använda den havskorridor som öppnats från Cypern. Organisationen förbereder för fler turer till Gaza.

Fördelen med att ett land tar ett eget initiativ till en biståndsflotta är att det inte behövs några formella EU-beslut, menar Morgan Johansson. Att det är länder som agerar kan också ha en symbolisk betydelse och sätta press på Israel att släppa in mer nödhjälp.

– Det blir ett mycket större tryck på Israel om ett stort antal europeiska länder visar att de är beredda att agera. Det skulle ha både en praktisk och politisk effekt. Här tycker jag att Sverige ska ta ledningen. Europa kan inte bara stå och titta på, säger han.

Hur sannolikt är det att detta kan göras så snabbt att det kan lindra den akuta nöden?

– Ju längre vi väntar, desto större är risken att man inte hinner rädda tillräckligt många människor. Hela Europa sitter och hoppas på att Israel ska släppa genom de här lastbilarna, men det är uppenbart att man inte kan vänta längre, säger Morgan Johansson.

Biståndsminister Johan Forssell (M) skriver till DN att Sverige deltar aktivt i diskussioner om etablerandet av en maritim korridor från Cypern.

”Samtidigt är det tydligt att den enda införselvägen som kan möta omfattningen av de humanitära behoven, är att öka tillträdet via land. Varken sjövägen eller via luften kommer ens i närheten av vad som behövs”, skriver ministern, och fortsätter:

”Vi fokuserar främst på detta eftersom det är det som gör störst skillnad.”

Läs mer:

EU och USA tar till kritiserade metoder för att få hjälp in i Gaza

”Att skicka mat till fienden? Det är en skam!”

Share.
Exit mobile version