Fyller allsvenskan 100 år?

Klubbarnas intresseförening Svensk elitfotboll (Sef) firar stort att allsvenskan har hundraårsjubileum. Men stämmer det? Fotbollshistorikern Martin Alsiö menar att närmare 1 000 olika källor pekar på startåret 1910, inte 1924 som Sef och Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker anser. ”Skillnaden på 14 år är som att intala en 32-årig sargad fotbollskropp att hen minsann egentligen är en talangfull 18-åring”, skriver Martin Alsiö hos Fotbollskanalen.

Är allsvenskan redo för Simon Johansson?

Med sin väldrillade markeringsfotboll och smarta värvningar från ställen få andra tittar på har manager Kalle Karlsson tagit sitt hjärtas klubb Västerås SK till allsvenskan efter 26 år. Med sig har han bland andra lagkaptenen Simon Johansson, som varit i föreningen sedan han var 15. Som 31-åring får han debutera i högsta serien, och vi får veta hur han och VSK står sig i konkurrensen.

Vad betyder en ultraskommuniké?

I februari spreds en text med rubriken ”KOMMUNIKÉ FRÅN SVENSKA ULTRASGRUPPERINGAR”. Som en reaktion på förra säsongen har en lång rad läktargrupper från hela landet kommit överens om att pyroteknik bara ska användas i ”stämningshöjande syften” och inte slängas på någon. Mer stök kring fotbollen har varit en internationell trend efter pandemin, kommunikén tycks vara ett svenskt fenomen. Men polischefen Per Engströms uttalande om att läktare borde tömmas väckte skepsis hos klubbar och blottade oenigheter om åtgärderna mot läktarproblemen.

Hur blir AIK efter agentuppgörelsen?

”Katastrof” är ordet Sotirios Papagiannopoulos använder för att beskriva AIK:s säsong förra året. Nu känns det bättre, och han hoppas vara med och fajtas i toppen.

– Alla vet ju om hur dåliga vi var förra året och vi vet också att det inte ska få bli som det blev förra året.

2023 var ett kaosartat år för AIK, med en trupp som värvades utan sportchef och en omgörning av den sportsliga ledningen mitt på sommaren. Efter grävartiklar av Fotboll Sthlm och Dagens ETC valde klubben att bryta med det agentnätverk som fått stor påverkan på klubbens verksamhet. Medan andra jobbar vidare med agenturen bygger AIK nu på självständigare grund.

Hur lik är Henrik Rydström en actionhjälte?

Henrik Rydström har intervjuats i italienska Gazzetta dello Sport, engelska The Independent, franska magasinet So Foot – allt på grund av Malmö FF:s innovativa sätt att spela fotboll, inspirerat av brasilianska Fluminense, en bartender i Skottland och Rydströms idéer om vad som skulle hända om spelarna var nära varandra i stället för att sprida ut sig. I The Guardian jämförs han nu med actionskådespelaren Jason Statham. Malmös fotboll är ”old school, het, känslosam, mänsklig”, motkultur i en fotboll som är AI-uträknad och riskminimerande, skriver krönikören Barney Ronay.

Hjälte med en hemmagjord eldkastare utomlands – men ”ingen i Sverige” är intresserad, konstaterar MFF-tränaren när DN träffar honom.

Består tävlingsbalansen?

Medan fotbollen internationellt blir allt mer förutsägbar avgjordes allsvenskan förra året i sista omgången. Visserligen vann det lag som ”borde” vinna, Malmö FF som har mest pengar, men den svenska ligan har fler seriesegrare och senare avgöranden än de flesta länders. I allsvenskan vet man föredömligt lite på förhand om vad som ska hända.

Läs mer:

Läsartävling: Tippa första målet i herrallsvenskan 2024

Allsvenska klubbarna rikare än någonsin – men oro för sämre tv-avtal

Share.
Exit mobile version