Amit Soussana satt som gisslan i 55 dagar och hon är den första som gör en öppen intervju om tiden i Hamas förvar. 40-åringens berättelse om upplevelsen i fångenskap stämmer överens med vad hon berättade för två läkare och en socialsekreterare när hon släpptes fri den 30 november, skriver tidningen.

Över 200 personer togs som gisslan när terrorstämplade gruppen Hamas slog till på flera platser i Israel i höstas. Attacken mot försvarslösa civila blev starten på markoffensiven mot Gaza som hittills har skördat tiotusentals liv och tvingat 1,5 miljon palestinier på flykt.

Amit Soussana bodde ensam i ett litet hus i kibbutzen Kfar Aza, strax öster om Gazaremsan. Hon hörde sirener som varnade för raketattacker och gömde sig därför på toaletten. Därifrån hörde hon hur ljudet av automatvapen kom allt närmare.

Soussana berättar i intervjun med New York Times att hon kidnappades, misshandlades och fördes in i Gaza av tio män. Efter flera dagar i förvar började männen fråga henne om hennes sexliv, berättar den 40-åriga juristen.

Hon satt hela tiden i ett barns rum, fastkedjad i den vänstra fotleden. En dag kom en vakt in och satte sig bredvid henne på sängen, lyfte på hennes skjorta och smekte henne längs ryggen. Hon utsattes därefter för grova övergrepp och sexuellt våld.

– En man kom och tog fram en pistol riktad mot min panna och slog mig flera gånger. Sedan, under pistolhot, tvingade han mig att begå en sexuell handling.

Hennes vittnesmål, liksom flera andra från gisslantagna, har bekräftats i en FN-rapport som publicerades i början av mars. I rapporten ansåg FN att det fanns ”skäliga grunder” att tro att medlemmar i terrorstämplade Hamas genomförde våldtäkter, sexuell tortyr och andra grymheter mot kvinnor under den blodiga attacken.

Även andra bevis som filmer och vittnesmål vilket internationella medier fått ta del av visar att Hamas begick systematiska och i många fall groteska sexuella våldsdåd mot barn och kvinnor under terrorattacken.

Amit Soussana berättar att hon satt fängslad på olika platser, bland annat förflyttades hon från ett kontor till en tunnel under jorden. Hon minns särskild en man som kallade sig Muhammed och som hade mest kontakt med henne. Hon säger att han var intresserad av perioden då hon fick mens.

– Varje dag frågade han: Fick du mens? När får du din mens? När kommer den vara över? Kommer du duscha och se till att dina kläder blir rena?, säger Soussana.

När hennes mens kom varade den i en dag. Anledningen var att hon var utmattad, rädd och undernärd. Men hon lyckades övertyga Muhammed att hennes mens hade pågått i nästan en vecka.

I slutet av november släpptes Amit Soussana fri tillsammans med runt 105 andra ur gisslan.

Sakta har Amit Soussana börjat återhämta sig, men ärren från tiden som Hamas gisslan kommer för evigt att finnas kvar, säger hon i intervjun.

Det är i nuläget oklart hur många israeler som finns kvar i Hamas fångenskap. TT rapporterade förra veckan att det handlar om runt 100 personer.

Läs mer:

Martin Liby Troein: Att vara Israels vän är att säga nej till Netanyahus krig

Blinken i Mellanöstern för att driva på samtal om vapenvila – besöker Israel

Share.
Exit mobile version