Ingredienser.Potatis- och cheddarroyal
4 port, eller 6-8 småportioner
Potatis- och cheddarostroyal:
3 ägg
3 dl vispgrädde
4 medelstora kalla kokta potatisar
2 dl riven cheddarost
salt och svartpeppar
smör till stekning
Till toppning:
1 frp matjessill (ca 200 g)
1 dl gräddfil
1 rödlök
1 ½ dl vatten
1 dl socker
½ dl ättiksprit,12%
5 rädisor
1 knippe gräslök
100 g smör
dillvippor
1. Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Häll gräddfilen till toppningen i ett kaffefilter och låt den rinna av i en timme.
2. Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar.
3. Bryt potatisen i mindre bitar. Värm upp en ugnssäker stekpanna och bryn potatisen lätt i smöret. När potatisen fått lite färg, häll på äggsmeten och fördela den rivna osten jämnt över.
4. Ställ in hela stekpannan mitt i ugnen och tillaga i ca 20 min eller tills smeten ”stannat” helt. Förbered under tiden toppningen,
5. Skala rödlöken och dela den på mitten. Tag loss de yttersta lagren och hacka dem fint. Plocka isär de inre lagren till ”båtar” och lägg i en burk.
6. Koka upp vattnet, ta bort från värmen och häll i socker och ättika. Häll lagen över rödlöksbåtarna och låt svalna.
7. Skär matjessillen i breda bitar. Dela rädisorna i kvartar och skär gräslöken fint.
8. Bryn smöret under omrörning, i en liten kastrull på medelvärme, till det fått en rostad färg och doftar nötigt.
9. Klicka ut gräddfil på den ljumna royalen och toppa med matjessill, hackad och picklad rödlök, gräslök, rädisor och dillvippor. Avsluta med att ringla det brynta smöret över.
Läs mer: Fler härliga brunchrecept