Ingredienser.Påsktårta med citron

blir 1 tårta

Vispad citronkräm:
175 g vispgrädde
15 g glykos
1 citron, finrivet skal
75 g vit choklad

Mördeg:
100 g kallt smör, normalsaltat
65 g florsocker
55 g ägg (1 st)
200 g vetemjöl

Mandelkräm:
100 g rumstempererat smör, normalsaltat
100 g strösocker
100 g mandelmjöl
1 citron, finrivet skal
55 g ägg (1 st)

Citroncurd:
100 g saft från citron
110 g strösocker
100 g ägg
1 gelatinblad
50 g rumstempererat smör, normalsaltat
ev ätbara blommor och kanderade citrusskal till dekoration

1. Dag 1, citronkräm: Koka upp vispgrädde, glykos och skal från en citron i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och låt uppkoket dra i 30 minuter.

2. Finhacka vit choklad i en bunke.  Koka upp citrongrädden på nytt och sila den sen över den hackade chokladen. Rör till en slät kräm.

3. Plasta krämen och ställ den i kylen över natten.

4. Dag 2, mördeg: Skär små bitar av det kalla smöret. Blanda samtliga ingredienser i en bunke eller bakmaskin till en smidig pajdeg. Kyl degen minst en timme.

5. Mandelkräm: Blanda smör, socker, mandelmjöl och citronzest i en bunke. Tillsätt ett ägg och rör tills allt är ordentligt blandat.

6. Sätt ugnen på 170 grader.

7. Kavla mördegen ca 3 mm tjock och fodra en stor pajform (24 cm i diameter).

8. Fyll pajskalet med mandelkräm till hälften av kanten. Baka pajen i ugnen ca 15-20 minuter eller tills pajskal och kräm börjar skifta i gyllenbrunt. Låt svalna.

9. Gör under tiden lemon curd. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.

10. Under omrörning värm citronsaft, socker och ägg till 84 grader. Rör ner gelatinbladet och sila sedan över krämen i en bunke.

11. Kyl krämen till 50 grader och mixa sedan ner smöret.

12. Fördela citroncurden över pajen och låt stelna i kyl minst tre timmar.

13. Montering: Vispa upp den kylda citronkrämen med hjälp av en elvisp eller bakmaskin. Krämen ska bli fluffig. Fördela krämen över pajen. Gör gärna, med hjälp av en sked doppad i varmvatten, små ägg av krämen för extra påskkänsla. Om du vill kan du också dekorera med ätbara blommor och kanderade citrusskal.

Läs mer: Fler härliga brunchrecept

Share.
Exit mobile version