Det hela började den 28 februari med att en rektor på gymnasiet Lycée Maurice-Ravel sade åt tre elever att ta av sig slöjorna, eftersom det enligt fransk lag inte är tillåtet att bära plagget i skolorna. Två av dem lydde medan en tredje vägrade, och det blev någon form av tumult. Flickan hävdade därefter, utan att det har gått att belägga, att läraren slagit henne i huvudet.

Därpå följde något som beskrivs som en islamistisk hatkampanj med hot på nätet, som ledde till att rektorn i ett mejl till kolleger på fredagen meddelade att han slutar sitt jobb, av säkerhetsskäl.

Han hade arbetat som lärare i statliga skolor i 45 år.

Fallet tas på mycket stort allvar i Frankrike efter de tidigare händelserna, där läraren Samuel Paty blev halshuggen i en förort till Paris 2020, och Dominique Bernard blev dödad i en skola i Arras för fem månader sedan, skriver BBC.

Två personer har gripits i samband med dödshoten mot rektorn, varav en 26-åring som ska ställas inför rätta i april, enligt Le Monde.

Den franska premiärministern Gabriel Attal har också förklarat att flickan som misstänks för falska anklagelser mot läraren kommer att utredas för brott, skriver tidningen.

Samtidigt rasar oppositionen och anklagar regeringen för att ”misslyckas med att skydda den franska skolan mot islamisterna”.

Flera skolor i Paris har tvingats stänga efter bombhot som till synes kommer från islamister. Enligt BBC fick förra veckan ett 30-tal skolor den typen av hot, som åtföljdes av en video med en halshuggning.

Hoten tas på allvar, men enligt utredarna kan det också röra sig om rysk påverkansoperation. Gabriel Attal varnade tidigare denna månad för att Kreml startat en ”massiv destabiliseringskampanj” för att underminera stödet till Ukraina.

Share.
Exit mobile version