Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

december 5, 2025
Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

december 5, 2025
DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

december 5, 2025
Sverige utslaget i VM – vann förgäves

Sverige utslaget i VM – vann förgäves

december 5, 2025
Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Höstlyx i begränsad upplaga
Mat & Dryck

Höstlyx i begränsad upplaga

NyhetsrumBy Nyhetsrumseptember 25, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Höstlyx i begränsad upplaga

Hatzimichalis Assyrtiko Alepotrypa Vineyard 2024

Grekland, Atalanti Valley • 139 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 92281 • 86/100

Betyg 5. Vitt. Medelhavet ringde och ville dela med sig av ett minne från solsemestern. Druvan assyrtiko i ensamt majestät, serverad i immig karaff till helgrillad havsabborre. Läskande, ofatat och okonstlat, med hyfsat lång eftersmak med sälta i avslutet. 7 200 flaskor släpps den 3 oktober.

Château la Branne 2022

Frankrike, Bordeaux • 189 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 92974 • 88/100

Betyg 5. Rött. Klassisk röd bordeaux med schyst prislapp. Druvblandningen 55 % merlot, 28 % cabernet sauvignon och 17 % petit verdot innebär i det här fallet en mjuk och fruktdriven profil. Svartvinbär, örter och fat. Redo att drickas bums till biff med pepparsås. 10 500 flaskor släpps den 3 oktober.

Luigi Oddero Langhe Nebbiolo 2023

Italien, Piemonte • 199 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 95263 • 88/100

Betyg 5. Rött. Traditionell och elegant stil av nebbiolo där frukten går i ljusrött med strimmor av orange. Tänk rosor, körsbär och blodapelsinskal. Läskande och transparent. Som sig bör landar smaken stramt med finkorniga tanniner. Servera svalt och mjuka upp med friterade risottobollar. 4 200 flaskor släpps den 10 oktober.

Font de Courtedune Cuvée Le Mourre 2023

Frankrike, Côtes du Rhône • 199 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 95217 • 88/100

Betyg 5. Rött. Ett av de absolut bästa Côtes du Rhône-vinerna i min bok. Årets version är mer fruktdriven och varm än vanligt, och är gissningsvis inget för långlagring. Björnbär, lagerblad, salvia och oliver dominerar luftrummet. Fruktsötma och täthet matchar lammkotletterna på grillen. 1 800 flaskor släpps 10 oktober.

Mauro Veglio Barbera d’Alba Mauro 2023

Italien, Piemonte • 209 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 94422 • 86/100

Betyg 4. Rött. Barbera, som också kallas folkets druva, görs i många olika stilar och till skillnad mot nebbiolo blir vinerna aldrig sträva. Här har vi ett välsvarvat kraftpaket där mörk och tät frukt lyfts upp av tillräckligt spänstig syra. Ett höstvin som trivs extra bra ihop med kökets långkok. 5 400 flaskor släpps den 10 oktober.

Château Thivin Brouilly Reverdon 2023

Frankrike, Beaujolais • 229 kr • Eko • 75 cl • 13 % • TS 94872 • 87/100

Betyg 4. Rött. Ung och lovande beaujolais med finstämd frukt. Under tunna lager av vildhallon, bigarråer och kryddor anas en viss koncentration som antyder att det här vinet kan lagras utan problem upp till fem år. Men testa en flaska redan i dag till dina favoritcharkuterier. 1 200 flaskor släpps den 10 oktober.

Château Pesquié Quintessence Rouge 2023

Frankrike, Ventoux • 239 kr • Eko • 75 cl • 14,5 % • TS 92287 • 88/100

Betyg 5. Rött. I södra Rhônedalen hittar vi appellationen Ventoux där det framför allt görs prisvärda rödviner med grenache och syrah som fanbärare. Pesquiés druvor kommer från gamla stockar och vinet i glaset har visst djup i frukten med garrigue-karaktär i frukten. Torkade örter, blåbär och hallon. Mjuk och följsam smak i extra höstgrytskompatibel stil. 600 flaskor släpps den 10 oktober.

J.J. Adeneuer N°2 Spätburgunder 2022

Tyskland, Ahr • 249 kr • 75 cl • 13 % • 75 cl • TS 93223 • 88/100

Betyg 5. Rött. I Tysklands minsta vinregion, Ahr, fokuserar man på druvan pinot noir. Här har vi ett balanserat och elegant exempel där vinet lagrats på använda ekfat och därmed inte fått för mycket smak av själva träet. Fin bärig frukt utan att bli gles. Toppen till grillad kyckling. 900 flaskor släpps den 10 oktober.

Alta Alella Laietà Gran Reserva 2020

Spanien, Cava • 249 kr • Eko • 75 cl • 12 % • TS 92048 • 87/100

Betyg 4. Bubbel. Lyxig prestigecava från en producent som ofta lyckas göra viner som höjer sig över mängden – helt utan gummiaromer. I stället bröd och citrus i försiktig och elegant stil med finstämd mousse. Smakmässigt bra rondör och mognare äpplen i eftersmaken. Servera blint till din bästa vinkompis! 600 flaskor släpps 3 oktober.

Oakridge Willowlake Chardonnay 2023

Australien, Yarra Valley • 269 kr • 75 cl • 13,8 % • TS 93009 • 90/100

Betyg 5. Vitt. Vingårdsbetecknad chardonnay från vulkaniska jordar, vinmakad i en stram och stringent stil med väl avstämd fatkaraktär. Ett sofistikerat men inbjudande vin där gul stenfrukt kantas av krutstänk och mineral. Dricks bäst inom de närmsta åren, gärna efter luftning på karaff i stora glaskupor. 480 flaskor släpps den 10 oktober.

Barbeito Single Harvest Tinta Negra 2011

Portugal, Madeira • 299 kr • 50 cl • 19 % • TS 94309 • 91/100

Betyg 5. Starkt. Madeiras mest progressiva producent är tillbaka! Druvan tinta negra används ofta till bulkvinsproduktion men Barbeito vet verkligen hur man tar hand om druvan. Friska äppeltoner varvas med nötter, torkad citrusfrukt, hasselnötter och farinsocker. Syrligt, sött och faktiskt lite salt. Klockrent till blodpudding! 240 flaskors släpps den 3 oktober.

Crystallum The Agnes Chardonnay 2024

Sydafrika, Hemel-en-Aarde • 329 kr • 75 cl • 13,5 % • 75 cl • TS 93416 • 91/100

Betyg 5. Vitt. En finstämd hyllning till vinmakarens gammelfarmor Agnes. Druvorna hämtas i regionerna Hemel-en-Aarde och Overberg och vinet lagras på både stora och små ekfat. Medelfylligt och krispigt med snygga toner av citron, toast, sälta och en gnutta knallpulver. Lufta gärna ett par timmar innan du serverar till fisk eller sparris i smörsås. 1 200 flaskor släpps den 3 oktober.

Fakta.Bedömningssystem

Alla drycker på listorna bedöms dels ur prisvärdhetssyn­vinkel (DN-betyg 1–5), dels ur strikt kvalitetssynvinkel (upp till 100 poäng).

Betyg:

5 = stark rekommendation.

4 = bra köp.

3 = prisvärt.

2 = felfritt.

1 = undvik.

Definition kvalitetspoäng:

91–100 poäng = världsklass.

81–90 poäng = minnesvärt.

71–80 poäng = väl godkänt.

61–70 poäng = godkänt.

50–60 poäng = underkänt.

Förkortningar:

SB: Systembolagets ­ordinarie sortiment.

BS: Beställningssortiment.

TS: Tillfälligt sortiment.

LS: Lokalt sortiment.

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

december 5, 2025
DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

december 5, 2025
Sverige utslaget i VM – vann förgäves

Sverige utslaget i VM – vann förgäves

december 5, 2025
Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

december 5, 2025
Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025

Senaste Nytt

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?